Antena 3 CNN Politică Liviu Dragnea, dezvăluiri despre dosarul în care a fost condamnat cu suspendare

Liviu Dragnea, dezvăluiri despre dosarul în care a fost condamnat cu suspendare

Liviu Dragnea, dezvăluiri despre dosarul în care a fost condamnat cu suspendare
16 Dec 2016   •   12:40

Prevederea din legea 90/2001, referitoare la faptul că nu pot fi membri ai Guvernului persoane condamnate penal, nu poate fi considerată o incompatibilitate, a declarat joi seara preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, preşedintele Iohannis "nu va avea niciun motiv constituţional" să refuze propunerea PSD pentru funcţia de premier.

"Vreau să lămurim câteva noţiuni. Prevederea din legea cu condamnaţii penal nu poate fi considerată o incompatibilitate. Incompatibilitatea presupune posibilitatea de a opta - eşti undeva într-o poziţie, dacă vrei un guvern poţi să pleci de acolo, dacă nu poţi să pleci sau nu vrei, nu intri aici. Deci aia nu este incompatibilitate. Nu putem vorbi nici măcar de o restrângere a drepturilor fundamentale - şi aici vorbim de dreptul de a fi ales - pentru că membrii Guvernului sunt votaţi de Parlament, deci sunt aleşi. Deci nu putem vorbi nici măcar de o restrângere a acestor drepturi, pentru că restrângerea implică o perioadă bine determinată în timp. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, este o decădere pe viaţă, ceea ce în nicio democraţie constituţională nu este posibil', a afirmat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD din Băneasa.

El a menţionat că legea a fost adoptată de Guvern, în 2001, "fără să aibă avizul Ministerului Justiţiei", dar, cu toate acestea, PSD-ul nu va iniţia nicio procedură la CCR sau în Parlament pentru a modifica legea 90/2001.

"Dacă Avocatul Poporului va lua sau nu decizia de a ataca la Curtea Constituţională acea prevedere, este numai decizia dumnealui', a subliniat preşedintele PSD.

Întrebat dacă va aştepta decizia CCR pentru a face nominalizarea de premier, Dragnea a arătat că şeful statului este cel care stabileşte calendarul. "Dumnealui hotărăşte când convoacă Parlamentul, când convoacă partidele la consultări şi când face desemnarea", a adăugat el.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că preşedintele va accepta propunerea PSD pentru funcţia de premier.

"Plec în continuare de la prezumţia de bună credinţă. Eu sunt un om responsabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil, vom merge foarte cinstit cu o propunere care să poată să fie acceptată şi care din punct de vedere matematic şi politic să nu poată să fie refuzată. Sper ca preşedintele României să respecte regulile sfinte ale democraţiei şi votul popular. (...) Eu sper că nu va refuza. Nu va avea niciun motiv constituţional să refuze această propunere. (...) Eu nu am de gând să încalc nicio lege, PSD nu are de gând să încalce nicio lege", a susţinut Dragnea.

Întrebat dacă propunerea de premier va fi adoptată în Comitetul Executiv Naţional, preşedintele PSD a spus: "Am discutat cu colegii mei şi vom îndeplini şi procedurile statutare poate într-un mod mai inteligent"

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea dosar penal
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close