Antena 3 CNN Politică Liviu Dragnea încearcă din nou eliberarea condiționată. Dosarul se judecă miercuri

Liviu Dragnea încearcă din nou eliberarea condiționată. Dosarul se judecă miercuri

Magistrații Tribunalului București judecă, miercuri, cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Liviu Dragnea încearcă din nou eliberarea condiționată. Dosarul se judecă miercuri
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2021   •   19:27

Magistrații Tribunalului București judecă miercuri contestația formulată de Liviu Dragnea, după ce Judecătoria Sectorului 5 a respins, la finalul lunii aprilie, cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, ca fiind neîntemeiată.

Liviu Dragnea avea de partea sa, la data judecării pe fond, la Judecătoria Sectorului 5, avizul favorabil privind reabilitarea, acordat de Penitenciarul Rahova, unde ispășește pedeapsa, precum și decizia definitivă a magistraților, care i-au dat dreptate fostului președinte al PSD în dosarul în care a cerut recunoașterea a 49 de zile de muncă în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, cât timp dreptul la muncă i-ar fi fost încălcat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată din închisoare, amânată cu o săptămână

Tribunalul Bucureşti a amânat , miercurea trecută, dezbaterea cererii în care Liviu Dragnea solicită să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani închisoare din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Avocata fostului lider PSD, Flavia Teodosiu, nu s-a putut prezenta la Tribunal din motive medicale, astfel încât instanţa a amânat procesul pentru săptămâna viitoare.

Liviu Dragnea a executat doi din cei trei ani și jumate de închisoare, primiți în dosarul DGASPC Teleorman.

În perioda detenției a acuzat nereguli în privința penitenciarului Rahova, faptul că i-a fost încălcat dreptul la muncă, apărare și sănătate. 

Problemele nu se termină prea curând pentru Liviu Dragnea, din urmă vin dosarele Teldrum și Vizită în SUA.

Liviu Dragnea, trimis în judecată, pe 17 mai 2021, de procurorii DNA, într-un dosar de trafic de influenţă

Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, aflat în prezent în închisoare, a fost trimis în judecată, la începutul săptămânii, de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de trafic de influenţă, iar potrivit procurorilor, faptele ar fi fost comise pe vremea când Dragnea era preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD.

1. DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, aflat în stare de deținere, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- trafic de influență (două fapte);

- folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

2. persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență;

3. două persoane fizice, oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență;

4. DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

I. În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză", se arată într-un comunicat al DNA.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

 

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close