Antena 3 CNN Politică Premierul Orban îngroapă scandalul de la Apele Române. Revoltătorul caz de numire politică va fi evaluat "după alegeri"

Premierul Orban îngroapă scandalul de la Apele Române. Revoltătorul caz de numire politică va fi evaluat "după alegeri"

Premierul Ludovic Orban anunţă că evaluarea numirilor de la Apele Române va fi finalizată după alegerile parlamentare, în pofida faptului că acest caz amplu dezbătut a fost dezavuat formal şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Orban îngroapă scandalul de la Apele Române. Revoltătorul caz de numire politică va fi evaluat "după alegeri"
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2020   •   17:40

"Voi face o evaluare pe ceea ce s-a întâmplat la Apele Române. Mesajul pe care îl transmit este foarte clar: competenţa, corectitudinea, hărnicia sunt fundamentale în ocuparea funcţiilor publice. Eu îmi doresc ca toate funcţiile publice, indiferent dacă sunt funcţii publice de execuţie sau funcţii publice de conducere, să fie ocupate doar prin concurs, să modificăm regulile de concurs în care funcţionează astăzi, în care pot fi trucate concursuri. Trebuie să fie transparente, cu o publicitate anterioară, astfel încât să permită oricărui om care vrea să participe la concurs şi care îndeplineşte condiţiile", a declarat Orban, conform Agerpres.

Premierul se declară adeptul formulei în care comisiile de evaluare a candidaţilor în funcţii publice să fir formate "nu doar din decidenţi politici", ci şi din reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale sau din partea universităţilor.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, numit din pixul prim-ministrului

"Oamenii trebuie să aibă garanţia că viitorul Guvern care se va forma va impune aceste reguli prin lege, prin hotărâre de guvern şi prin asigurarea unor mecanisme foarte clare. Inclusiv Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici trebuie regândită. La ora actuală este subordonată Guvernului, preşedintele Agenţiei este numit de premier şi, într-un fel, şi dacă premierul nu face niciun fel de demers să intervină într-o procedură, această subordonare determină, oarecum, Agenţia la un comportament nu întotdeauna foarte obiectiv.

Orban: cred că trebuie să regândim subordonarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

Cred că trebuie să regândim modul în care este constituită subordonarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, astfel încât să avem garanţia că există o agenţie independentă care supraveghează implementarea legislaţiei, se implică în organizarea de concursuri obiective, care să permită celor mai buni să ocupe funcţiile de execuţie sau de conducere", spune premierul.

Cât priveşte cazul scandalos în care fiul primarului PNL din Gura Râului a fost numit, recent, director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, fără nicio experienţă în domeniu, Ludovic Orban spune că nu cunoaşte detaliile

"Este foarte greu pentru un premier să controleze ce se întâmplă în fiecare instituţie, în fiecare judeţ din ţară, dar în momentul în care primesc informaţii şi consider că trebuie luată o decizie, nu mă feresc să iau o decizie legată de un subiect sau altul", a susţinut şeful guvernului, conform sursei citate.

Iohannis a dedicat un întreg comunicat cazului în care s-a forţat demiterea unui profesionist pentru a da postul fiului unui primarului PNL

Cel care a dezvăluit în presă cazul numirii fiului de primar PNL într-o funcţie publică de conducere este Ovidiu Ianculescu, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș.

Ianculescu a arătat că, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, i s-a cerut să-și dea demisia, pentru că postul său era promis "unui membru PNL".

Ianculescu nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale.

Întrebat despre acest caz, președintele Klaus Iohannis a  spus iniţial că trebuie să se documenteze pentru a afla mai multe informaţii.

În mod atipic, el a transmis ulteior un întreg comunicat dedicat acestui subiect (care poate fi consultat integral aici) în care precizează că respinge categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege.

Șeful statului precizează că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre "necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice".

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close