Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban îşi joacă din nou mandatul de premier. Ce urmează după angajarea răspunderii pe alegerile în două tururi de scrutin

Ludovic Orban îşi joacă din nou mandatul de premier. Ce urmează după angajarea răspunderii pe alegerile în două tururi de scrutin

Ludovic Orban îşi joacă din nou mandatul de premier. Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban îşi joacă din nou mandatul de premier. Ce urmează după angajarea răspunderii pe alegerile în două tururi de scrutin
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Ian 2020   •   08:45

Procedura dă posibilitatea Opoziţiei să depună moţiune de cenzură, iar calculele făcute de PSD arată că aceasta are şanse mari să fi adoptată.

Guvernul Orban susține în motivarea asumării răspunderii că "modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin – fiind anulată astfel condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, cu mai puțin de 1 an de zile înaintea alegerilor locale – a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016".

Executivul mai arată că solicitarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi a venit nu doar din partea partidelor politice, ci și a societății civile.

După asumarea răspunderii există un interval de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură. PSD a anunţat că, împreună cu UDMR, va depune moţiunea de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două formaţiuni nu au numărul de voturi necesare.

Motiunea va votata și de cei patru parlamentari ai partidului lui Melescanu. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea de cenzură.

Dacă Guvernul nu va fi demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern


 

×
Subiecte în articol: asumarea raspunerii Ludovic Orban
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close