Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban îşi retrage candidatura pentru şefia PNL şi îl sprijină pe Crin Antonescu

Ludovic Orban îşi retrage candidatura pentru şefia PNL şi îl sprijină pe Crin Antonescu

Ludovic Orban îşi retrage candidatura pentru şefia PNL şi îl sprijină pe Crin Antonescu
Sursa foto: Ludovic Orban
02 Mar 2009   •   13:25

Ludovic Orban şi-a anunţatat luni intenţia de candida pentru şefia PNL numai la Congresul care va urma alegerilor prezidenţiale. Până atunci el va susţine candidatura bunului său prieten Crin Antonescu la şefia partidului şi la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Cu nici o lună în urmă el îşi făcea cunoscută în partid candidatura pentru acest post alături de Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu.
Orban: "Amân candidatura la viitorul congres ce va avea loc după alegerile prezidenţiale"
?Îmi menţin intenţia de a candida la funcţia de preşedinte PNL, dar amân candidatura mea la viitorul congres pe care sunt convins că-l vom avea după alegerile prezidenţiale? a anunţat Orban. Vicepreşedintele liberal a precizat că împreună cu alţi coleghi de partid va susţine la Congresul din martie candidatura lui Crin Antonescu la şefia partidului.
?Sunt convins că dupa prezidenţiale funcţia se va vacanta deoarece Crin Antonescu va câştiga alegerile? a mai spus Orban.
El a evitat să nominalizeze funcţia pentru care va candida la apropiatul Congres, sugerând că aşteaptă modificările ce vor fi aduse statutului partidului. Surse liberale susţin că Orban, susţinut de Antonescu şi, mai nou, de liderul ieşean, Relu Fenechiu vor încerca să forţeze în cadrul următoarei Delegaţii permanente, includerea în proiectul de statut a propunerii de creare a funcţiei de prim-vicepreşedinte, respinsă deja în comisia de specialitate. În ceea ce recompensarea lui Relu Fenechiu, dezertat recent din tabăra lui Tăriceanu cu tot cu voturile filialelor Suceava, unde este şef interimar, Bacău, Botoşani şi Vrancea, Crin Antonescu are în vedere acordarea unui post de vicepreşedinte. Surse din PNL susţin că Fenechiu ar viza însă funcţia de prim-vicepreşedinte, în cazul în care Congresul va vota includerea acestui post în statutul partidului. În acest caz, Fenechiu ar putea intra în conflict cu Orban care are în vizor această poziţie.
? În ceea ce mă priveşte obişnuiesc să-mi fac campanie pentru mine, iar felul de-a face campanie este să fiu alături de colegii mei de partid din toată ţara în toate momentele în care au nevoie de mine? a mai spus Orban.
Tăriceanu şi Antonescu, umăr la umăr în cursa pentru şefia PNL
Orban a refuzat să dea detalii despre numărul de voturi pe care poate conta Antonescu la Congres, dar a ţinut să sublinieze că, la nivelul tuturor judeţelor pe care le-a vizitat, a întâlnit dorinţa de creştere a performanţei PNL, de depăşire a actualei poziţii a PNL "de sub 20%".
Conform unor surse din partid, cele două grupări rivale s-ar afla într-o stare de relativă egalitate înainte de apropiatul Congres. Tabăra lui Tăriceanu beneficiază de sprijinul filialelor Alba, Bacău, Bihor, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vâlcea, suportul a patru organizaţii de sector din Bucureşti, ceea ce i-ar oferi aportul voturilor a 517 delegaţi, din totalul de 1.362 câţi vor participa la Congres.
În paralel, Crin Antonescu ar putea miza pe voturile liberale din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, inclusiv a trei sectoare din Capitală, scorul voturilor, un potenţial de 500 de opţiuni, apropiindu-l periculos de Tăriceanu.
Soarta alegerii noului preşedinte libera se află însă în mâinile filialelor care nu-şi au făcut cunoscută în vreun fel alegerea: Arad, Braşov, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Teleorman.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban PNL
Parteneri
Preot alungat cu scandal din biserică, într-un sat din Iași
x close