Antena 3 CNN Politică Lupta pentru putere: Mitrea flutură deasupra capului lui Geoană ameninţarea unui Congres PSD

Lupta pentru putere: Mitrea flutură deasupra capului lui Geoană ameninţarea unui Congres PSD

Lupta pentru putere: Mitrea flutură deasupra capului lui Geoană ameninţarea unui Congres PSD
03 Dec 2008   •   16:35

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, i-a arătat miercuri pisica liderului de partid Mircea Geoană pomenind despre necesitatea organizării după alegerile parlamentare a unui Congres și de alegerea unei noi garnituri de conducere.
Noul demers pare a face parte dintr-o mai amplă campanie pe care Mitrea a lansat-o în interiorul partidului pentru a-și consolida poziția în partid în defavoarea lui Geoană.
Visul de mărire al lui Mitrea
Potrivit unor surse social-democrate, Mitrea își dorește fie pentru el, fie pentru protejatul său, Liviu Dragnea, funcția de secretar general al partidului, cea mai importantă pârghie în relația cu filialele din teritoriu, la pachet cu șefia Senatului.
Pentru cea de-a doua funcție Mitrea mizează pe antipatia pe care președintele Traian Băsescu o are față de liderul PSD, Mircea Geoană, stare de spirit care are toate șansele să se facă simțită în toate negocierile și consultările care vor urma pentru formarea unui guvdern postelectoral.
Cum funcția de premier începe să devină doar un vis frumos, gruparea lui Mitrea ar dori astfel să pună mâna pe conducerea Senatului, oferită la schimb lui Geoană de către PD-L în tatonările de până acum în schimbul renunțării la pretențiile legate de scaunul de prim-ministru.
În politică ne riscăm scaunele de dimineaţa până seara
Mitrea este cel care în prezent instrumentează apropierea de PD-L. El caută să profite cât mai mult de beneficiile unei potențiale coabitări PSD - PD-L pentru a-l izola pe Geoană în partid.
?Ştiţi foarte bine că statutul partidului spune că după alegeri parlamentare, conducerea îşi depune mandatul, se face un Congres şi se alege o altă conducere. Acum mi-e greu să spun ce va face partidul, dacă e fericit sau nu cu negocierile care vor veni. Cu alegerile nu este fericit partidul, evident că nu este, nu are nici un motiv?, a arătat Mitrea, înainte de întâlnirea cu membrii BPN și liderii din teritoriu care are loc miercuri după amiază la Senat.
El a ținut astfel să răspundă unei întrebări care viza riscurile la care se expune Mircea Geoană, în calitatea sa de preşedinte al PSD, dacă negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare nu evoluează favorabil pentru PSD. ?În politică ne riscăm scaunele de dimineaţă până seara. Nu ştiu. Astăzi nu se pune problema aceasta. Nu cred că cineva, în partid, astăzi, se gândeşte la modul în care-şi riscă sau nu Mircea Geoană scaunul? a mai spus Mitrea.
Bătălia pentru putere în PSD
Întâlnirea de la Senat are pe agenda sa problema strategiei de urmat pentru ajungerea la guvernare, mulți dintre liderii social-democrați din țară pronunțându-se, mai mult sau mai puțin deschis, pentru ajungerea la putere chiar și în scenariul unei coaliții cu PD-L și pierderii locului de premier.
Conform articolului 49 din Statutul PSD, Congresul extraordinar poate fi convocat de către Consiliul Naţional în cazul alegerilor parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate.
Poziția exprimată de Mitrea ar putea viza și declarațiile ante-campanie făcute de Mircea Geoană care a susținut la un moment dat că este pregătit să-și depună mandatul de lider al formațiunii în cazul în care nu va reuşi să aducă PSD la guvernare şi să obţină funcţia de premier.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close