Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: "Se încheie cu această anomalie"

Marcel Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: "Se încheie cu această anomalie"

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale se încheie "anomaliile" în care se poate câştiga mai mult la pensie decât în activitate.

Marcel Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: "Se încheie cu această anomalie"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    09 Oct 2023   •   18:24

Premierul Marcel Ciolacu anunţă ultimele modificări la legea pensiilor speciale, conform cerinței CCR.

"Nu mai era în discuție impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente şi calculul pensiei la magistraţi pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraţilor.

Eu cred că săptămâna aceasta, mai mult ca sigur, vom depune amendamentele. Cred că, cu puţin efort, ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaţilor, în eventualitatea în care există iarăşi un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm", a declarat prim-ministrul, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferinţe de presă, la Varna, citat de Agerpres

Marcel Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: "S-a încheiat acea anomalie"

"Ca în multe alte probleme pe care le-a avut România, cred că cel mai important este să se creeze un 'T' zero, de unde să ştim exact regulile. Şi regulile, totuşi, să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima luna de salariu.

Şi parcă am mai dat exemplul, căutaţi-l pe fostul procuror general, să vedeţi cum şi-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună, ca să iasă cu o pensie peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost nişte excepţii, nişte crăpături ale legii, să le zicem aşa. Şi importantă este, totuşi, perspectiva.

Faptul că se adaugă o lună la trei luni, la şase luni... Deja sunt lucruri convenite şi eu cred că sunt de bun simţ. Şi viitorul arată cu totul altfel", a explicat Marcel Ciolacu.

Pe 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. 

Ministrul Justiţiei, despre legea pensiilor speciale: "Justiția  trebuie să producă dreptate în societate"

Alina Gorghiu a precizat că magistraţii sunt singura categorie prevăzută cu garanţii constituţionale atunci când vine vorba de PNRR.

”Decizia CCR ne direcționează destul de limitat și ne imprimă direcția. Se face o raportare a bazei de calcul la o medie a indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni, înainte de data pensionării. CCR ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună, noi am încercat această variantă de mijloc care sper să fie în acord cu decizia (...).

”Justiţia în România trebuie făcută cu resursă umană, nu putem să legiferăm dacă de mâine vor pleca toţi la pensie pentru că Justiţia nu produce bani la bugetul statului, ci trebuie să producă dreptate în societate. (...) Eu consider că această formă este îmbunătățită și răspunde rigorilor Curții. Vom discuta ulterior dacă vreun titular al acestui atribut de sesizare la Curte va decide să facă demersul”, a mai spus ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close