Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este noul președinte al Camerei Deputaților. 217 deputați au votat ”pentru”.

Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    23 Noi 2021   •   11:35

Update 12:00. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales, marți, președinte al Camerei Deputaților. El a primit 217 voturi „pentru”. Cristina Prună, propunerea USR pentru această funcție, a primit doar 77 de voturi favorabile.

Marcel Ciolacu a primit 217 voturi „pentru” și 77 „împotrivă”.

Cristina Prună, propunerea USR, a primit 77 de voturi „pentru” și 217 „contra”.

În total au fost 299 de voturi total exprimate, din care cinci au fost anulate.

Știrea inițială

Ședința de plen în care coaliția de guvernare îl va vota pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților a început. 

Nu sunt emoții, în acest moment, cu privire la rezultatele votului, în condițiile în care liderul PSD a fost propus chiar de noua coaliție. Acesta va fi votat de deputații PSD, dar și de cei ai PNL și UDMR. 

Marcel Ciolacu are însă o contracandidată: Cristina Prună, din partea USR, însă această formațiune politică este în minoritate. 

Așadar, calculele spun că, în urma votului, Marcel Ciolacu va fi noul președinte al Camerei Deputaților, al treilea om în stat.

Lider al coaliției de guvernare, Ciolacu nu a vrut să intre în Executivul lui Ciucă pe o funcție inferioară celei de premier, ci preferă să se întoarcă la șefia Camerei Deputaților, funcție care îl va menține în zona decizională, având în vedere că deciziile pe legile importante, dar si ordonanțele de urgență, sunt luate de Camera Deputaților ca for decizional.

PSD s-a răzgândit. Cine ar putea prelua funcția de vicepremier

Continuă controversele legate de numele vicepremierului propus în cabinetul Ciucă.

Se pare că atunci când doi se bat, al treilea câștigă. Dacă până acum discuțiile erau între a o alege pe Gabriela Firea sau pe Sorin Grindeanu pentru această funcție, se pare că social democrații s-au răzgândit. 

Potrivit surselor din interiorul PSD, Adrian Câciu, cel propus pentru Ministerul Finanțelor Publice, ar fi varianta agreată atât de Marcel Ciolacu cât și de Paul Stănescu pentru a prelua funcția de vicepremier. Aceasta ar fi însă o soluție de compromis pentru cei doi, însă social-democrații nu au luat o decizie finală cu privire la acest lucru. 

Și asta pentru că, în continuare, sunt nemulțumiri în interiorul partidului. Cea mai mare nemulțumire vine chiar din partea lui Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, deoarece Marcel Ciolacu i-a promis, încă de acum câteva săptămâni, funcția de ministru al Transporturilor și concomitent funcția de vicepremier. Prin urmare, Grindeanu nu este dispus să renunțe la această funcție. 

Așadar, Adrian Câciu este soluția la care se va ajunge în cazul în care niciuna dintre părți nu va ceda. 

Scandal la vârful PSD, între Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Care este mărul discordiei

Sunt tensiuni mari la vârful Partidului Social Democrat în ceea ce privește funcția de vicepremier care revine PSD în viitorul Guvern condus de Nicolae Ciucă

Ieri nu a fost supusă votului această funcție, tocmai din cauza conflictelor apărute. 

Potrivit surselor Antena 3, Marcel Ciolacu l-a propus pe Sorin Grindeanu, unul dintre cei doi vicepreședinți ai Partidului Social Democrat, în timp ce Paul Stănescu, secretarul general al PSD, o preferă pe Gabriela Firea, explicând că trebuie să se profileze pentru alegerile din 2024 când aceasta ar urma să candideze pentru un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei. 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Camera Deputatilor
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close