Legile de funcţionare ale STS şi SPP nu limitează numărul de mandate a şefilor acestor instituţii şi nici nu prevăd o precedură expresă de schimbare din funcţie.
Şefii STS şi SPP au fost numiţi în funcţie de Traian Băsescu acum mai bine de un deceniu. Marcel Opriş a rezistat la şefia STS în pofida scadalurilor legate de ineficienţa serviciului sau de afacerile familiei sale.
Scaunul lui Opriş s-a clătinat serios în 2014 în urma accidentului aviatic din Apuseni, atunci când STS a greşit hărţile unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan.
Toate cererile de demisie sau demitere din partea clasei politice şi a societăţii civile au fost ignorate de Traian Băsescu. Fostul preşedinte chiar i-a luat apărarea lui Opriş.
Mai mult, la câteva luni după catastrofă, şeful statului l-a decorat pe directorul STS cu ordinul naţional Steaua României. Traian Băsescu l-a răsplătit astfel pe generalul Opriş pentru loialitatea de care a dat dovadă în perioada în care a fostul preşedinte a fost suspendat. În vara lui 2012, Opriş i-a instalat lui Băsescu o linie securizată de telefonie în sediul de campanie.
Un alt general de-al lui Băsescu care rezistă în noua administraţie este Lucian Pahonţu, directorul SPP. Scandalurile cu jurnalişti agresaţi de ofiţeri ai serviciului sau coloane oficiale care încalcă regulile în trafic nu l-au mişcat pe Pahonţu din funcţie. Ca şi în cazul STS, legea de funcţionare a SPP nu prevede în mod expres modul de schimbare din funcţie a conducerilor celor două instituţii. În plus, nu se limitează numărul de mandate.