Antena 3 CNN Politică Generalii lui Băsescu, în funcţii de peste un deceniu. Şefii STS şi SPP sunt de neclintit

Generalii lui Băsescu, în funcţii de peste un deceniu. Şefii STS şi SPP sunt de neclintit

Generalii lui Băsescu, în funcţii de peste un deceniu. Şefii STS şi SPP sunt de neclintit
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    07 Ian 2016   •   11:44

Generalii lui Traian Băsescu au rezistat în funcţii mai mult de 10 ani. Dacă alte personaje au fost schimbate de-a lungul anilor, Marcel Opriş, şeful STS, şi Lucian Pahonţu, şeful SPP, sunt de neclintit. Iar preşedintele Klaus Iohannis nu dă semne că ar vrea să-i înlocuiască.

Legile de funcţionare ale STS şi SPP nu limitează numărul de mandate a şefilor acestor instituţii şi nici nu prevăd o precedură expresă de schimbare din funcţie.

Şefii STS şi SPP au fost numiţi în funcţie de Traian Băsescu acum mai bine de un deceniu. Marcel Opriş a rezistat la şefia STS în pofida scadalurilor legate de ineficienţa serviciului sau de afacerile familiei sale.

Scaunul lui Opriş s-a clătinat serios în 2014 în urma accidentului aviatic din Apuseni, atunci când STS a greşit hărţile unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan.

Toate cererile de demisie sau demitere din partea clasei politice şi a societăţii civile au fost ignorate de Traian Băsescu. Fostul preşedinte chiar i-a luat apărarea lui Opriş.

Mai mult, la câteva luni după catastrofă, şeful statului l-a decorat pe directorul STS cu ordinul naţional Steaua României. Traian Băsescu l-a răsplătit astfel pe generalul Opriş pentru loialitatea de care a dat dovadă în perioada în care a fostul preşedinte a fost suspendat. În vara lui 2012, Opriş i-a instalat lui Băsescu o linie securizată de telefonie în sediul de campanie.

Un alt general de-al lui Băsescu care rezistă în noua administraţie este Lucian Pahonţu, directorul SPP. Scandalurile cu jurnalişti agresaţi de ofiţeri ai serviciului sau coloane oficiale care încalcă regulile în trafic nu l-au mişcat pe Pahonţu din funcţie. Ca şi în cazul STS, legea de funcţionare a SPP nu prevede în mod expres modul de schimbare din funcţie a conducerilor celor două instituţii. În plus, nu se limitează numărul de mandate.

×
Subiecte în articol: STS SPP Marcel Opris Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close