Antena 3 CNN Politică Marian Sârbu: România are nevoie de o republică semi-prezidenţială pe model francez

Marian Sârbu: România are nevoie de o republică semi-prezidenţială pe model francez

Marian Sârbu: România are nevoie de o republică semi-prezidenţială pe model francez
Sursa foto: Foto: INTACT Images
10 Sep 2011   •   18:12
Lidrul UNPR, Marian Sârbu, a declarat sâmbătă, la şcoala de vară a partidului, că România are nevoie de o republică semi-prezidenţială pe model francez şi că o majoritate parlamentară ar trebui să aibă posibilitatea să propună un prim-ministru, conform Mediafax.

"Cred că avem nevoie de o republică semi-prezidenţială după modelul francez, în care totuşi Parlamentul să aibă posibilitatea introducerii moţiunii de cenzură constructive. Adică, dacă o majoritate constituită în Parlament este capabilă să propună o listă şi un prim-ministru pe care să-l susţină, acest lucru ar trebui să fie permis de Constituţie”, a declarat Sârbu.

De asemenea, liderul UNPR a spus că partidul trebuie să îşi exprime clar punctele de vedere în legătură cu modificările care vor fi aduse Constituţiei, susţinând că viitoarea Constituţie trebuie să reglementeze foarte clar legăturile între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria.

"Va trebui să ne spunem punctele de vedere în legătură cu Constituţia, cu modificările la Constituţie propuse de preşedintele României. Va trebui să ne referim la acest lucru poate şi din simplul motiv pentru care în România de astăzi ora exactă în politică, aşa după cum ştiţi, se dă la Cotroceni. Am trăit împreună cu colegii mei perioada în care au existat lupte, pentru modul în care se dădea ora exactă în politica românească, de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. În timpul Guvernului Năstase, domnul Năstase încerca să dea tot timpul ceasul înainte, din când în când domnul Iliescu venea şi dădea ceasul înapoi la poziţia iniţială. Întotdeauna între Cotroceni şi Victoria a existat o problemă de fus orar, acum nu mai există. Va trebui ca inclusiv prin Constituţia României să se reglementeze foarte bine acest lucru”, a explicat preşedintele UNPR.



×
Subiecte în articol: UNPR Marian Sarbu România Constitutie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close