Antena 3 CNN Politică Miniştrii români iau măsuri în cazul imigranţilor ilegali (VIDEO)

Miniştrii români iau măsuri în cazul imigranţilor ilegali (VIDEO)

Miniştrii români iau măsuri în cazul imigranţilor ilegali <font color=red>(VIDEO)</font>
04 Noi 2007   •   12:33

Situaţia din comunităţile româneşti din Italia şi stabilirea unui plan de acţiuni care să prevină atitudinile şi manifestările îndreptate împotriva românilor din această ţară au constituit subiectele unei reuniuni de lucru ce a avut loc, în cursul dimineţii de duminică, la solicitarea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, la sediul MIRA.

La întâlnirea de lucru de la sediul MIRA au participat ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe. Întâlnirea a avut ca scop identificarea unui pachet de măsuri care să fie integrat la nivelul Guvernului României ca o reacţie de răspuns promptă şi eficientă pentru protejarea drepturilor cetăţenilor români din Italia, precum şi pentru asigurarea unui context just, temeinic şi motivat în ceea ce priveşte măsura expulzării.

Grupul de lucru constituit a conturat un pachet de măsuri ce privesc trei paliere de problematici, respectiv cooperare poliţienească, judiciară şi consulară intensificată, elaborarea unei matrice de măsuri sociale şi comunicare publică extinsă. În ceea ce priveşte cooperarea poliţienească, judiciară şi consulară intensificată, setul de măsuri se va referi, alături de măsurile poliţieneşti deja luate, la acordarea de asistenţă judiciară şi consulară în cazul cetăţenilor români ce fac obiectul unor decizii de expulzare. Acest sprijin are menirea de a stabili temeinicia deciziilor luate faţă de cetăţenii români.

Elaborarea matricei de măsuri sociale are ca obiectiv, pe de o parte, măsuri de integrare, incluziune socială pentru romii din Italia şi România, dar şi aspecte ce ţin de repatrierea voluntară. În ceea ce presupune integrarea socială a romilor din Italia, rolul principal îl au autorităţile italiene, iar în ceea ce priveşte repatrierea voluntară, vor fi convenite măsuri de ordin social, menite să stimuleze întoarcerea în România a cetăţenilor care nu s-au putut integra în comunitatea italiană.

Al treilea palier se referă la comunicarea publică extinsă care implică nu numai o comunicare publică instituţională, ci şi un efort dezvoltat la nivelul ONG-urilor şi al comunităţii de afaceri, menţionează sursa citată.

Miniştrii de Externe, Interne şi ministrul Justiţiei au fost convocaţi la Palatul Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu pentru a analiza situaţia creată în Italia privind comunităţile de români. Întâlnirea este programată pentru duminică după-amiază.

Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că măsurile ce urmează să fie luate vizează apărarea intereselor miilor de români care lucrează cinstit în Italia. În acest sens Premierul va purta o convorbire cu omologul său italian Romano Prodi. De asemenea Tăriceanu îi va trimite o scrisoare şi primarului Romei, Walter Veltroni. El va solicita autorităţilor italiene să ia toate măsurile necesare pentru a proteja populaţia română din italia.

CRISTIAN DAVID A COMUNICAT REZULTATELE REUNIUNII

Rompres

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close