Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană: ”O zonă de interdicție aeriană ar însemna să tragem în avioane rusești. Ar fi un act de război direct cu Rusia”

Mircea Geoană: ”O zonă de interdicție aeriană ar însemna să tragem în avioane rusești. Ar fi un act de război direct cu Rusia”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că nu se poate institui o interdicție aeriană asupra Ucrainei, pentru că asta ar însemna ”un act de război direct cu Federația Rusă”.

Mircea Geoană: ”O zonă de interdicție aeriană ar însemna să tragem în avioane rusești. Ar fi un act de război direct cu Rusia”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    18 Mar 2022   •   13:23

Mircea Geoană a tranmsi că nu sunt anticipate riscuri la adresa țărilor aliate NATO și spune că războiul dintre Rusia și Ucraina va mai dura.

”Nu anticipăm riscuri la adresa țărilor aliate. Federația Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75% din totalul forțelor sale militare și nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securității țărilor aliate.

Suntem foarte preocupați de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federația Rusă va continua acest asalt pe trei direcții strategice, în jurul Kievului, în est și în sud, și din păcate anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime, amplificând victimele civile, adevărate acte de război, și suntem evident în deplin acord cu Curtea Penală Internațională care a declanșat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federația Rusă”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre interdicția de zbor asupra Ucrainei și a explicat de ce nu poate fi luată o astfel de decizie.

”Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor NATO, președintele Biden, premierul Trudeau și liderii europeni se vor întâlni la sediul NATO și vom discuta și vom deceide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar și umanitar Ucrainei eroice.

În acealși timp, noi, ca lideri ai NATO, avem și responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul pentru ucraineni, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o conflagrație la nivel mondial între o alianță nucleară și o putere nucleară.

(...) Au fost foarte multe discuții, inclusiv declarații, solicitări din partea liderilor Ucrainei, politicieni din țările NATO, care susțin că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina.

Suntem de acord, putem să facem mai mult, dar în același timp trebuie să fim atenți la modalitățile în care facem acest lucru, pentru că o zonă de interdicție aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să implementată și asigurată de către NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane rusești, trebuie să bombardăm aeroporturi rusești sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federația Rusă”, a mai spus Geoană.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Primele imagini cu Regele Charles la picnicul de la Valea Zălanului
x close