Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană propune schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare

Mircea Geoană propune schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare

Mircea Geoană propune schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Iul 2013   •   19:11

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană consideră că România ar trebui să modifice modalitatea prin care sunt aleşi europarlamentarii, susţinând că aceste alegeri nu sunt suficient de motivante pentru electorat şi trebuie făcute mai atractive, conform Mediafax.

 
"Modul în care noi organizăm alegerile (n.r. - europarlamentare) în România nu este suficient de motivant şi de atractiv şi pentru public, dar şi pentru propriul nostru electorat. Mă uitam pe câteva analize comparative cu privire la modul în care alegerile europarlamentare se derulează în Europa. Noi avem în acest moment o singură circumscripţie electorală, România, şi avem o listă închisă de partide, cu sistem proporţional şi cu 5 la sută prag minim. În 12 ţări din Uniunea Europeană sistemul este similar cu cel românesc. Dar 15 ţări au un sistem cred eu mai atractiv şi mai competitiv pe care eu cred că ar trebui să-l analizăm şi să decidă la nivel de conducere de partid dacă este o idee bună sau nu. Cincisprezece ţări folosesc sisteme mai competitive pentru ca cetăţeanul să poată alege", a declarat Mircea Geoană, sâmbătă, în cadrul discursului pe care l-a susţinut la Şcoala de Vară a PES Activists România, de la Mamaia.
 
El a precizat că un model este cel al listei deschise în care alegătorul votează partidul, dar şi un candidat propus de formaţiunea politică respectivă, iar cei care primesc cele mai multe voturi merg în Parlamentul European.
 
Mircea Geoană a mai spus că alt sistem este cel al listei semi-deschise şi că acesta i se pare cel mai potrivit pentru ţara noastră.
 
"Mai este sistemul de listă semi-deschisă în care se pune o ordine oarecare pe care partidul o stabileşte, lumea votează numele din acea listă care este preordonată de partid şi poţi să modifici lista propusă de către partid, adică faci un salt în interiorul listei respective", a explicat Mircea Geoană.
 
De asemenea, o altă propunere a fostului preşedinte al PSD este ca alegerile europarlamentare să nu mai aibă loc într-o singură circumscripţie electorală, România, ci să existe circumscripţii electorale în funcţie de numărul regiunilor.
 
"Vorbim despre regionalizare şi nu văd de ce nu am încerca pe cele opt regiuni de care se discută. Vreau să vă spun cât de greu era să motivăm organizaţii din zonele din ţară care nu aveau candidaţi suficient de bine plasaţi pe listă. O idee de a avea opt circumscripţii regionale nu ar fi una rea, acest sistem cu circumscripţii multiple există în Europa", a mai afirmat Mircea Geoană.
 
El a fost prezent, sâmbătă, la Şcoala de Vară a PES Activists România care a avut loc în Mamaia.
 
PES Activists România este o organizaţie compusă din membrii şi simpatizanţii PSD interesaţi să activeze la nivelul politicii europene prin intermediul Partidului Socialiştilor Europeni.
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close