Antena 3 CNN Politică Moţiunea de cenzură - pas cu pas

Moţiunea de cenzură - pas cu pas

Moţiunea de cenzură - pas cu pas
03 Oct 2007   •   16:09

Cabinetul Tăriceanu a scăpat de moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi. Moţiunea a fost respinsă de parlamentari, la un scor destul de strâns. 220 de parlamentari au votat pentru moţiune, în condiţiile în care 12 voturi mai erau necesare pentru ca Guvernul să fie doborât. În discursul de miercuri din Parlament, premierul Călin Popescu Tăriceanu declara că are ?îndoieli cu privire la motivul real din spatele moţiunii de cenzură?. În replică, Mircea Geoană a atacat dur actualul guvern. ?Este o ruşine să susţinem un guvern ca cel condus de Tăriceanu?, declara Geoană, iniţiatorul acestui demers.

UDMR nu va vota această moţiune de cenzură, a anunţat Marko Bella, liderul Uniunii. ?Acest guvern este unul performant?, aşa încât ?moţiunea de cenzură a venit mult prea târziu, ţinta sa este greşită, iar momentul este nepotrivit?, a declarat preşedintele UDMR la dezbaterile din Parlament.

Mircea Geoană: Guvernul este îngenuncheat
Liderul PSD Mircea Geoană şi-a început discursul cu un atac dur la adresa guvernului Tăriceanu, împotriva căruia a iniţiat moţiunea aflată în dezbatere. ?Guvernul este slab şi cu foarte puţină competenţă profesională?, iar unul dintre principalele motive ca moţiunea de cenzură să treacă este incapacitatea cabinetului de a atrage fondurile europene. ?Niciun guvern nu a avut rata de absorbţie a fondurilor europene zero?. ?Este o ruşine să susţinem un guvern ca cel condus de Tăriceanu?, a subliniat el. ?PSD a iniţiat moţiunea de cenzură pentru a demola un guvern îngenuncheat?.

Cristian Rădulescu: Căderea actualului Guvern este un pas mare
Partidul Democrat va vota împotriva Guvernului Tăriceanu II, anunţa liderul grupului parlamentar democrat din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu. ?Căderea actualului Guvern este un pas mare, necesar şi important, pentru ca în România să existe un Executiv cu susţinere transparentă?, a declarat Rădulescu. Democratul a precizat însă că PD are, în general, alte motive decât PSD pentru a susţine moţiunea de cenzură.

Văcăroiu: PSD şi PD au încheiat un protocol de colaborare
Sorin Roşca Stănescu a declarat la Antena 3 că există un protocol scris de colaborare între PSD şi PD, motiv pentru care mulţi social democraţi sunt nemulţumiţi. Protocolul prevede ca PSD să facă parte din noua formulă de guvernare. O parte din liderii PSD au negat această informaţie, dar Nicolae Văcăroiu a confirmat-o.

Grupurile parlamentare ale PC s-au poziţionat împotriva moţiunii de cenzură depuse de PSD. Pentru că votul este secret şi pentru a elimina orice suspiciune, conservatorii au anunţat că nu participă la vot.

Negocierile din spatele moţiunii de cenzură
Liderul PSD, Mircea Geoană, a dat asigurări că toate cele 147 de semnături date la depunerea moţiunii se vor regăsi şi la vot. Totuşi PSD a continuat negocierile până în ultima clipă. Surse parlamentare susţineau miercuri că reprezentanţi ai PSD s-au întâlnit marţi seară la Palatul Parlamentului cu lideri ai PNL. Social-democraţii le-ar fi propus liberalilor renunţarea la moţiune în schimbul intrării la guvernare. Această variantă a fost exclusă însă de liderii PNL.

Alte surse, din cadrul PSD de această dată, susţin că Mircea Geoană, a avut o nouă întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Cel mai probabil aceasta a avut loc luni. În ultimele zile, liderul opoziţiei şi şeful statului s-au consultat şi chiar s-au întâlnit ca să discute pe marginea moţiunii de cenzură.

Aceleaşi surse social-democrate spun că PSD va întruni 40 de voturi în plus în favoarea moţiunii. Ca să fie aprobată, moţiunea de cenzură avea nevoie de sprijinul a cel puţin 232 dintre cei 462 de membri ai celor două Camere ale Parlamentului.

Moţiunea critică dur guvernarea de dreapta

În document este criticat faptul că actuala guvernare de dreapta nu a reuşit să absoarbă fonduri comunitare sau să dezvolte sistemul de autostrăzi. Executivul este acuzat şi că nu s-a ocupat de proiectul Legii pensiilor, nici de domeniul agriculturii. De asemenea, se precizează că miza documentului nu este doar înlocuirea actualului guvern, ci schimbarea direcţiei de evoluţie a României, de la capitalismul oligarhic şi exclusivist - la un model european de organizare a societăţii. Din 1989 şi până în prezent, nici o moţiune de cenzură nu a fost adoptată de Parlament.

MOŢIUNEA PSD SE VOTEAZĂ ÎN PARLAMENT
TĂRICEANU: AM ÎNDOIELI CU PRIVIRE LA MOTIVUL REAL DIN SPATELE ACESTEI MOŢIUNI -
GEOANĂ: MOŢIUNEA VA PRIMI UN VOT FAVORABIL
SOCIAL DEMOCRAŢII SUNT OPTIMIŞTI ÎN PRIVINŢA MOŢIUNII
LUDOVIC ORBAN: MOŢIUNEA NU VA TRECE

Antena 3

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close