Antena 3 CNN Politică Năstase: Băsescu, interesat ca Guvernul Boc să pice. Ar obţine prin Croitoru câteva luni de graţie

Năstase: Băsescu, interesat ca Guvernul Boc să pice. Ar obţine prin Croitoru câteva luni de graţie

Năstase: Băsescu, interesat ca Guvernul Boc să pice. Ar obţine prin Croitoru câteva luni de graţie
Sursa foto: Adrian Nãstase
03 Iun 2010   •   16:00

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase nu exclude posivilitatea ca însuşi preşedintele Traian Băsescu să se folosească de moţiunea de cenzură a Opoziţiei pentru a scăpa de guvernul Emil Boc şi a sili FMI să revină la masa negocierilor în faţa unui alt guvern. Potrivit lui Năastase, debarcarea lui Boc din postul de premier şi crearea unui nou guvern, i-ar oferi lui Băsescu linişte pentru câteva luni de graţie şi ar calma populaţia.
?Trebuie să vedem cui foloseşte, cine ar avea interesul să pice Guvernul. În primul rând, eu cred că lui Traian Băsescu. Traian Băsescu are interesul ca guvernul să pice. Cunoscând ultimele sondaje îşi dă seama că nava se scufundă. Ne dăm seama că de fapt pentru el în relaţia cu Fondul şi PDL, ar fi extrem de complicat să sugereze demisia guvernului. Şi atunci, printr-o formulă de aceasta în care nu se mai ştie cum s-a votat, el are posibilitatea de a-l numi pe Lucian Croitoru sau pe altcineva care obţine câteva luni de graţie, se uită greşelile făcute, se speră un nou început, un nou optimism.(...) Singura problemă însă, care e foarte serioasă, este că măsurile angajate cu FMI nu ar fi validate, ceea ce ar crea pentru următorul Guvern, într-adevăr, o situaţie extrem de dificilă, pentru că ar trebui reluate de la capăt toate negocierile şi văzute soluţiile. Dacă s-ar merge pe aceeaşi direcţie, condiţiile ar fi şi mai dificile ? a declarat Năstase la Antena 3.

El a recunoscut că Opoziţie este intersată de debarcarea Guvernului Boc prin moţiune de cenzură în primul rând pentru a arăta că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită şi, în al doilea, pentru a da satisfacţie presiunii exercitate de proprii simpatizanţi şi alegători

"Opoziţia este interesată să dărâme acest Guvern, în primul rând pentru a da un semnal foarte clar că direcţia în care merge ţara este o direcţie greşită şi pentru a răspunde unei presiuni de la simpatizanţi, de la membri, de la alegători care spun că trebuie să facem ceva, trebuie să acţionăm. Din acest punct de vedere, evident că Opoziţia va vota propria moţiune de cenzură pentru a încerca să dărâme Guvernul", a declarat el.

În aceste condiţii, Năstase crede că interesele Opoziţiei s-ar putea împleti conjucntural cu cele ale preşedintelui Băsescu la dezbaterea moţiunii de cenzură.
"Există posibilitatea unei eventuale concertări de poziţii, dincolo de premierul Emil Boc şi dincolo de unii din oamenii din PDL", a afirmat Năstase, care a respins însă scenariul unei eventuale aproprieri între cele două tabere.
"Să nu exagerăm. Dar eu vreau să spun că, în mod paradoxal, interesele s-ar putea, aici, pentru raţiuni diferite, să conveargă", a mai spus fostul premier.
Deşi sceptic, Năstase recunoscut că şansele adoptării moţiunii de cenzură vor depinde de negocierile care vor avea loc la nivel parlamentar în funcţie de ?micile interese? de moment.
"Eu sunt sceptic (că va pica Guvernul, n.r.)  în legătură cu acest lucru, pentru că, dincolo de marile strategii pe care ni le propunem unii şi alţii, există o aritmetică a Parlamentului, care înseamnă uneori mici interese, mici rezolvări de ultim moment pe care Guvernul le poate realiza. Rămâne de văzut însă, pentru că foarte mulţi din teritoriu vor merge la birourile parlamentare ale celor care vor vota şi vor face presiuni asupra lor pentru a le spune. Deja au produs unele rezultate. Am văzut la Iaşi, am văzut la Prahova, am văzut şi în alte părţi (...) Va conta însă şi cum se vor poziţiona cei din grupul independenţilor, cei din UDMR, pentru că aritmetica parlamentară va fi cea care va decide", a explicat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.



Antena3.ro

×
Parteneri
Ciolacu: "România se prăbușește dacă nu are acces la fondurile europene"
x close