Antena 3 CNN Politică Năstase îi scrie lui Tăriceanu: e nevoie de o agenţie europeană pentru rromi

Năstase îi scrie lui Tăriceanu: e nevoie de o agenţie europeană pentru rromi

Năstase îi scrie lui Tăriceanu: e nevoie de o agenţie europeană pentru rromi
12 Noi 2007   •   16:28

Îngrijorat de situaţia gravă cu care se confruntă românii din Italia, fostul premier Adrian Năstase i-a trimis, luni, o scrisoare şefului Executivului, Călin Popescu Tăriceanu. În scrisoare, Năstase spune că situaţia românilor din Italia afectează foarte serios imaginea şi reputaţia României, chiar din primul an al calităţii sale de nou membru al Uniunii. Fostul premier îi sugerează premierului Tăriceanu să insiste pentru negocierea unei strategii şi semnarea unui document comun cu premierul Romano Prodi. Documentul, spune Năstase, ar avea şi o valoare psihologică pentru românii care se află în Italia şi nu se simt în siguranţă.

"Cred, de asemenea, că s-ar impune ca, în baza unor consultări cu liderii partidelor politice din România, să încercaţi organizarea unor misiuni de contact pe lângă partidele politice din Italia, pentru a le sugera să nu ultilizeze faptele infracţionale ale unor români în Italia ca pretext sau ca "material didactic" în cadrul disputelor politice interne", scrie Adrian Năstase pe blogul său.

În scrisoarea trimisă lui Tăriceanu, Năstase mai spune că este absolut necesară crearea rapidă a unei Agenţii Europene pentru Romi, la Bucureşti, şi sugerează că ar fi oportun ca România să preia iniţiativa pe plan european în acest domeniu. Agenţia ar trebui să urmărească, în opinia lui Năstase, evoluţiile în ceea ce priveşte legislaţia UE în domeniu, punerea ei în aplicare, situaţia romilor din statele membre, trebuie să facă recomandări de politici către instituţiile UE, să propună asistenţă financiară din fondurile Uniunii şi să faciliteze bunele practici în statele membre.

Năstase îi aminteşte lui Tăriceanu că, acum, la nivelul Uniunii, nu există o astfel de structură, în timp ce în România, încă din 2004, există o Agenţie Naţională pentru Rromi, care se află în subordinea Guvernului.


CITEŞTE SCRISOAREA PE BLOGUL LUI ADRIAN NĂSTASE

Antena 3

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close