Antena 3 Politică Nicușor Dan: La un cutremur precum cel din '77 vor muri mii de oameni

Nicușor Dan: La un cutremur precum cel din '77 vor muri mii de oameni

24 Aug 2016   •   23:20
Nicușor Dan: La un cutremur precum cel din '77 vor muri mii de oameni

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a afirmat miercuri că Bucureştiul nu este pregătit pentru un cutremur de amploare şi că, în cazul în care s-ar produce un seism precum cel din 1977, mai multe mii de oameni ar putea să îşi piardă viaţa. 

"Fără îndoială că nu suntem (pregătiţi pentru un cutremur de amploare - n.r.). La cutremurul din 1977 am avut în Bucureşti 1.400 de morţi, dintre cei cam 1.600 câţi au fost în întreaga ţară. Adică, marea majoritate a fost în Bucureşti. La un cutremur de acelaşi grad, lucrurile vor sta şi mai prost. Sper să nu ajungem acolo, pentru că avem exact aceleaşi clădiri, cu diferenţa că au 40 de ani în plus. (...) Sunt cel puţin câteva mii de oameni care la un cutremur precum cel din '77 pur şi simplu vor muri", a spus el, miercuri seara, la Digi24. 

Nicuşor Dan a remarcat că în ultimii ani au fost consolidate doar aproximativ 70 de clădiri, în condiţiile în care 300 reprezintă o primă urgenţă. El a menţionat că există un fond guvernamental destinat acestui scop, iar asociaţiile de proprietari, prin intermediul Primăriei, ar trebui să aplice pentru accesarea fondurilor necesare consolidării, banii fiind acordaţi fără dobândă pentru o perioadă de 25 de ani. 

"Totul se blochează la Primărie, care lucrează cu firmele ei de casă, cum s-a obişnuit. Nu respectă termenele, nu e transparentă cu proprietarii. Proprietarii se informează înainte. Ştiu că unora li s-a promis că în şase luni se mută înapoi în casă, dar a durat cinci ani. Altora nu li s-a dat niciodată să vadă devizele şi planurile pe care urmează să le plătească, iar atunci sunt reticenţi în a lucra cu Primăria. Al doilea aspect: legislaţia nu e deloc clară, ce se întâmplă dacă avem 20 de proprietari într-un imobil de la 1930, iar 18 vor să consolideze şi doi nu?", a spus el. 

În acest sens, liderul USR a declarat că se pot efectua consolidări de tip clasic, constând în realizarea unui brâu de metal în jurul clădirii, dar pot fi aplicate şi soluţii mai noi, precum "o pătură de picioare elastice sub clădire". 

Soluţia legislativă pe care Nicuşor Dan o propune este aplicarea unei exproprieri temporare pentru proprietarii care se opun consolidării, în condiţiile în care şi Primăria şi Guvernul au bani necesari pentru compensaţii. De asemenea, el a subliniat că Primăria ar trebui să asigure un grad mare de transparenţă, astfel încât să câştige încrederea oamenilor, care să înţeleagă că este în avantajul lor o consolidare a clădirii, inclusiv din punct de vedere financiar.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Nicușor Dan cutremur

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close