Antena 3 CNN Politică O singură zi până la votul moţiunii

O singură zi până la votul moţiunii

O singură zi până la votul moţiunii
02 Oct 2007   •   00:13

A mai rămas o singură zi până ce clasa politică românească va da un verdict pentru guvernul Tăriceanu, blamat de unii, considerat cel mai bun guvern post-decembrist, după alţii. 1000 de zile de haos - Sfârşitul guvernării de dreapta, o moţiune lungă - şapte capitole de critici -, care fierbe opinia publică la foc mic, abătând privirile dinspre sinistraţii inundaţiilor, şcolile nereparate sau apropierea iernii care ne va lua, nu-i aşa, pe nepregătite.

Moţiunea susţine că guvernarea liberală a fost incompetentă şi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României, iar social-democraţii, semnatarii moţiunii, se prezintă ca singurul partid responsabil. ?PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaţia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaţiei şi senzaţiei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi şi mediului internaţional?.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 232 de voturi. Până în prezent, PSD, PD şi PLD au anunţat că susţin moţiunea, cele trei formaţiuni având în total 248 de parlamentari. PRM (44 voturi) se abţine. PNL, PC, UDMR, minorităţile şi independenţii însumează 164 de voturi. Dintre cei 16 independenţi, maximum trei sau patru ar putea să susţină moţiunea. Este însă greu de crezut că PSD, PD şi PLD vor atinge cifra maximă de 247, în condiţiile în care fiecare partid are parlamentari care fie sunt în concediu medical, fie sunt plecaţi la Bruxelles, fie sunt ostili moţiunii.

De aceea, Mircea Geoană a făcut apel la Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc să ia ?toate măsurile? astfel încât toţi senatorii şi deputaţii social-democraţi să fie prezenţi miercuri în plenul Parlamentului. Orice deplasare în străinătate în ziua moţiunii este interzisă în PSD. Decizia a fost luată încă de săptămâna trecută, în Biroul Permanent Naţional. Totuşi, Geoană le-a cerut şi în scris liderilor de grupuri parlamentare să asigure prezenţa. Geoană face apel la ?disciplina votului?, în condiţiile în care Viorel Hrebenciuc şi Ion Iliescu sunt doi dintre membrii cu greutate în PSD care nu au susţinut ideea acestei moţiuni de cenzură.

Democraţii au premierul pregătit

În ultima perioadă agitată de demersul social democrat, Blaga ? secretarul general al PD - a fost des pomenit ca posibil succesor al lui Tăriceanu, într-o echipă nouă, dacă se poate exclusiv democrată, dar în niciun caz alături de PSD, potrivit multor surse democrate. Se pare că democraţii au gândit un cabinet, deşi Cezar Preda spunea că în partid nu au existat astfel de ?preocupări majore, pentru că PD e un partid de opoziţie şi nu s-a ivit ocazia să-şi asume o astfel de responsabilitate?. Despre moţiunea lansată de PSD, Preda consideră că a venit timpul ca Mircea Geoană să arate că ?e lider, nu mai trebuie să stea la masă cu cei care-l fac prostănac, cu talibani care-i contestă şi-i anulează orice decizie?.

Vasile Blaga, sau dragoste cu de-a sila nu se poate

Unii membri PSD susţin că PD şi PLD vor forma viitorul guvern, care ar beneficia de sprijinul social democrat din Parlament. Cel mai probabil ? spun şi ei -, în fruntea Guvernului ar urma să fie instalat Vasile Blaga. Iar ,în urma unei întâlniri cu şeful statului, democraţii au revenit pe scenă cu forţe şi speranţe noi: ?Vom avea guvern PD! Mai bine pierdem noi nişte procente decât să-l compromitem pe preşedinte ca să numească un premier PSD. La întâlnirea cu Băsescu nu s-a discutat niciun nume. Dar cel mai probabil va fi Vasile Blaga. Şi vom duce acest Guvern până undeva prin vară, cind vom declansa anticipatele?, a declarat un lider PD, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ?pentru a nu periclita şansele moţiunii?. Secretarul general al democraţilor a declarat însă joi că funcţia de prim-ministru nu reprezintă ?ţinta şi ţelul? vieţii sale.

TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ PSD (PDF)
Citiţi şi CINCI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII
Citiţi şi PATRU ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII
Citiţi şi TREI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII
Citiţi şi TREI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close