Antena 3 CNN Politică Orban: Băsescu ar trebui să accepte retragerea trupelor româneşti din Irak

Orban: Băsescu ar trebui să accepte retragerea trupelor româneşti din Irak

Orban: Băsescu ar trebui să accepte retragerea trupelor româneşti din Irak
22 Sep 2007   •   10:36

Ludovic Orban este de părere că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să accepte ideea retragerii trupelor româneşti din Irak, după ce un alt militar român şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni. Orban este şi cel care a şi iniţiat, în urmă cu un an, campania liberalilor de strângere de semnături pentru aducerea acasă a soldaţilor. ?De ce Traian Băsescu, ştiind că viaţa militarilor români este în pericol, refuză să accepte retragerea trupelor? Probabil vrea ca militarii noştri să rămână singurii militari străini din Irak, pentru că tot mai multe state anunţă că se retrag?, se întreabă Orban.

Referitor la situaţia din Irak, vicepreşedintele liberal spune că este o chestiune de politică externă extrem de gravă şi că Preşedintele ar trebui să se implice şi să accepte retragerea trupelor: ?Ca preşedinte, Traian Băsescu ar trebui să reprezinte interesele României pe plan extern, iar pe plan intern să fie un factor de mediere. În schimb, el este principala sursă de conflicte şi de instabilitate.?

De aproximativ un an, premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine necesitatea retragerii trupelor româneşti din Irak, pe care a caracterizat-o o prioritate a mandatului său. Unul din argumente este cel financiar. De altfel, la începutul lunii august, Ministerul Apărării a propus o lege în care pune problema retragerii neplanificate a trupelor din teatrele de operaţiuni. Decizia poate fi luată în Parlament, după o propunere a CSAT. În proiect se vorbeşte pentru prima dată despre evaluarea costurilor înainte de implicarea armatei în asrfel de operaţiuni.

Antena 3

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close