Antena 3 CNN Politică Orban, despre Holocaust: Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis

Orban, despre Holocaust: Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, spunând să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de "abis".

Orban, despre Holocaust: Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2021   •   17:00

"Astăzi este o zi a memoriei, a aducerii aminte. La 27 ianuarie, lumea întreagă rememorează una dintre cele mai sinistre pagini din istoria noastră colectivă. 

Orban: Paroxismul urii se clădește pe acumularea de atitudini discriminatorii, indiferență, irațional, ură

Holocaustul, genocidul în care peste șase milioane de evrei europeni și milioane de romi, slavi, persoane cu dizabilități, homosexuali au căzut victime ale nebuniei extremiste a nazismului, rămâne în memorie și istorie ca o mărturie fără egal a inumanității de care suntem capabili atunci când lăsăm întunericul să ne cuprindă. 

Este important să înțelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădește pe acumularea de atitudini discriminatorii, pe prejudecăți și indiferență față de semeni, pe irațional, ură cotidiană, incapacitatea de a-i înțelege pe alții, pe uitarea valorilor elementare ale umanității", a spus președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

El menționează că această zi a memoriei, în care în urmă cu 76 de ani a fost descoperit și eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, este menită să onoreze viața celor uciși, dar și "să ne îndemne la un examen de conștiință".

"Trebuie să privim în jurul nostru cu luciditate și să nu trecem cu vederea pericolul pe care îl reprezintă noile forme de extremism politic, fie că se ascund sub masca populismului zgomotos, fie că iau chipul șovinismului declarat. Intoleranța în gândire și expresie, iraționalul, negarea realității, toate aceste manifestări care adeseori ies la iveală mai ales în mijlocul marilor crize, de felul celei pe care o traversăm astăzi, sunt fundamentul pe care s-au ridicat în istorie formele cele mai cumplite de tiranie. 

Ludovic Orban: Să nu trecem cu vederea pericolul pe care îl reprezintă noile forme de extremism politic

Ziua Holocaustului trebuie să ne îndemne la o astfel de meditație. Luați-vă un moment, un singur moment, în această zi pentru a privi imaginile care aduc mărturie despre odioasele lagăre de exterminare, sau pentru a asculta mărturia unuia dintre supraviețuitori. 

Este un exercițiu pentru inimă și pentru minte, pe care avem datoria să îl facem cel puțin astăzi. Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis", conchide Orban.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Holocaust
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close