Antena 3 CNN Politică Ordonanţa DIICOT a fost respinsă la Senat

Ordonanţa DIICOT a fost respinsă la Senat

Ordonanţa DIICOT a fost respinsă la Senat
10 Sep 2007   •   22:32

Senatorii au respins luni ordonanţa de urgenţă privind organizarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, la peste şase luni de când a fost emisă. Efectul, potrivit ministerului Public, va fi paralizarea întregii direcţii. La momentul adoptării, actul normativ a provocat reacţii dure ale societăţii civile, pentru că anchetatorii puteau intercepta telefoane şi supraveghea conturile bancare fără mandat de la judecător.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Robert Cazanciuc, a declarat că respingerea legii DIICOT aduce doar deservicii instituţiei. Senatorul PNL Norica Nicolai este însă de părere că ordonanţa de urgenţă respinsă de senatori avea prevederi neconstituţionale.

?DIICOT pierde, practic, două tipuri de competenţe: nu mai poate să valorifice informaţiile din surse proprii, deci, practic, nu-şi poate constitui un modul de culegere de informaţii în cadrul instituţiei, nu mai poate monitoriza e-mail-urile şi nu mai poate utiliza interceptările telefonice decât în condiţiile legii?, spune Norica Nicolai.

Ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism a fost adoptată de Guvern pe 22 decembrie 2006, când ministru al Justiţiei era Monica Macovei.

Încă de la publicarea ei în Monitorul Oficial, Ordonanţa DIICOT a dat naştere la controverse din cauza drepturilor acordate procurorilor.

Antena 3

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close