Antena 3 CNN Politică Parlamentarii îşi păstrează rudele. Deputaţii au respins cererea de reexaminare la legea ASF, trimisă de Băsescu

Parlamentarii îşi păstrează rudele. Deputaţii au respins cererea de reexaminare la legea ASF, trimisă de Băsescu

Parlamentarii îşi păstrează rudele. Deputaţii au respins cererea de reexaminare la legea ASF, trimisă de Băsescu
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Apr 2013   •   15:49

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui privind interdicţia ca rudele parlamentarilor să facă parte din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Au rămas sub interdicţie doar rudele demnitarilor din Guvern şi ale celor din BNR.

Deputaţii au admis, astfel, doar în parte cererea de reexaminare a preşedintelui României la Ordonanţa de Urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În ordonanţa aprobată iniţial de Parlament se preciza că nu vor putea fi membri ai ASF soţii, rudele ori afinii de gradul al treilea al membrilor Guvernului, ai CA al BNR, dar şi ai preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele României a cerut să fie introduşi în această interdicţie şi parlamentarii, dar deputaţii au decis, în plen, să fie scoşi şi preşedinţii celor două Camere, dar şi preşedintele României.

Astfel, a rămas ca membrii ASF să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României.

Deputaţii au fost de acord, în schimb, cu cererea preşedintelui Traian Băsescu de a se majora de la 7 ani la 10 ani experienţa profesională pe care trebuie să o aibă în domeniu membrii din conducerea executivă a ASF.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este Cameră decizională.

Pe 4 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a transmis spre reexaminare Parlamentului legea privind OUG de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, cerând ca interdicţia de a fi membru în aceasta să fie aplicată şi rudelor parlamentarilor, informa Administraţia Prezidenţială.

ASF trebuia să preia de la 30 aprilie, supravegherea peste pieţe financiare în valoare de peste 30 miliarde de euro, pe care operează cele două burse de valori, companii listate de peste 15 miliarde de euro, fonduri mutuale şi societăţi de investiţii financiare, brokeri, companii de asigurări, fonduri private de pensii şi administratorii acestora.

Comisiile responsabile de supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor private (CSSPP) ar urma să se desfiinţeze.×
Parteneri
Accuweather, prognoza meteo pentru București. Când va ninge
x close