Antena 3 CNN Politică Patriciu Achimaș-Cadariu s-a răzgândit! Votează Guvernul din care face parte Alexandru Rafila. Invocă însă o întâlnire care nu a avut loc

Patriciu Achimaș-Cadariu s-a răzgândit! Votează Guvernul din care face parte Alexandru Rafila. Invocă însă o întâlnire care nu a avut loc

Patriciu Achimaș-Cadariu, medic și fost ministru al Sănătății, declara, ieri, că nu va vota un guvern din care să facă parte și Alexandru Rafila. Se pare însă că, până astăzi, s-a răzgândit.

Patriciu Achimaș-Cadariu s-a răzgândit! Votează Guvernul din care face parte Alexandru Rafila. Invocă însă o întâlnire care nu a avut loc
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iun 2023   •   13:23

Achimaș va încerca însă să repare aceste declarații, chiar astăzi, în ziua votului noului Cabinet.  

Fostul ministru ar invoca o întâlnire pe care ar fi avut-o cu premierul desemnat, Marcel Ciolacu, întâlnire ce nu ar fi avut loc însă.  

Mai mult decât atât, Achimaș ar susține că ar fi obținut promisiunea potrivit căreia noul premier se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. După așa zisa întâlnire, ar urma să voteze pentru învestirea noului Guvern în Parlament, scrie știripesurse.ro.

Din păcate pentru el, întâlnirea nu a avut loc. Și nici premierul nu ar fi avut nevoie de o astfel de întâlnire deoarece s-a poziționat de la bun început, public, pentru sprijinirea și rezolvarea problemelor pacienților oncologici. 

Miercuri, 14 iunie, Patriciu Achimaș-Cadariu s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate și Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcția de ministru al Sănătății pe motiv că acesta a lansat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României.  

Mai mult decât atât, fostul ministru a declarat că nu va vota un guvern din care face parte Rafila. Însă Ministrul Sănătății nu s-a lăsat mai prejos.

”Planul acesta a fost coordonat, teoretic, de domnul profesor Patriciu Achimaș. Nici dânsul nu este oncolog, în adevăratul sens al cuvântului, este ginecolog și are o competență să facă și operații de oncologie, în sfera ginecologică, respectiv cancer de uter și cancer de sân. Am făcut o comisie de oncologie care este multidisciplinară în care l-am băgat inclusiv pe profesorul Achimaș. Dânsul a refuzat să participe la primele întâlniri și apoi s-a recuzat din această comisie. Mi se pare anormal. Cineva care a fost coordonatorul grupului care a scris acest plan trebuia să discute cu colegii săi”, a declarat recent ministrul Alexandru Rafila. 

Planul Național de Control al Cancerului (PNCC) dirijat de un grup de interese din Big Pharma. Miza: sute de milioane de euro

Vă reamintim că Planul Național de Control al Cancerului (PNCC) este elaborat în anul 2021 de o echipă coordonată tehnic de Constantin Dina. Fostul șef al corpului de control din Ministerul Sănătății, anchetat de DNA pentru acte de corupție și actualul consilier al deputatului USR Emanuel Ungureanu, dar și al fostului ministru PNL Nelu Tătaru.  Însă echipa care a susținut și lucrat la formarea planului nu are nici un fel de legătură cu oncologia.

Grupul de lucru oficial pentru realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului a fost format de deputatul PSD Andrei-Patriciu Achimaș-Cadariu în calitate de coordonator științific și Constantin Dina de la Ministerul Sănătății, în calitate de coordonator tehnic. Actualmente deputat PSD, Achimaș Cadariu este profesor în obstetrica-ginecologie cu competențe în chirurgie oncologică. În timp ce Constantin Dina, fost șef de corp de control la ministerul sănătății condus de PNL, este astăzi anchetat de DNA pentru un set de presupuse fapte de corupție în legătură cu ”aranjarea” unui concurs la minister”.

Cei doi ar fi însă numai o interfață oficială a unui grup mult mai extins de lucru din care face parte inclusiv fostul ministru Nelu Tătaru și, atenție, reprezentanta Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Ioana Bianchi.

Grupul a acționat sub radar, în calitate neoficială, însă Antena 3 CNN a obținut în exclusivitate imagini de pe grupul de WhatsApp care arată fix cine participa la elaborarea documentului și cu ce scop. Mizele sunt mari pentru că este vorba de fonduri de sute de milioane care ar fi trebuit să fie direcționate către bolnavii cu afecțiuni oncologice.

Vezi AICI toate imaginile 

Grupul anti-cancer există încă și acum și-a pus tunurile pe ministrul Rafila, care a propus o formă nouă a planului de această dată elaborat de experți în oncologie.

”Trebuie să avem disponibil un instrument aplicabil, care să nu fie instrumentul dezbaterilor politicianiste”, spunea Alexandru Rafila cu privire la scandalul privind planul național de tratare a cancerului.

Poziția lui Alexandru Rafila a fost destul de tranșantă acesta spunând că în forma actuală, PNCC nu poate fi aplicat în totalitate din cauza unor inadvertențe de natură tehnică și medicală.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, reacţie în scandalul PNCC: "Respingem categoric aceste practici"

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a reacţionat în scandalul Planului Național de Combatere a Cancerului, precizând că "se induce ideea unui fals conflict politic, inter- și intra- partinic".

"În actuala legislatură s-a constituit la nivelul Parlamentului un grup de lucru care a elaborat un plan adaptat particularităților locale - PNCC. S-a respectat îndeaproape metodologia specifică, pusă în acord și cu Planul European, care vine cu o finanțare generoasă. 

Acest PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), având pe ultimele două pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanți ai pacienților, ai ONG-urilor și ai industriei. Întreg procesul s-a desfășurat transparent, fiind integral documentat.

Într-un stat de drept, o lege promulgată trebuie respectată. Contestările își au locul și rostul doar în faza dezbaterilor. De aceea, considerăm că nu există justificarea vreunei controverse în acest moment raportat la PNCC. Există, în schimb, infracțiunea de a nu fi implementat - prin inventarea unui plan B, formulă second-hand la care, culmea, sub presiunea Ministerului Sănătății, au lucrat inclusiv unii dintre semnatarii planului inițial!

Sunt mulți cei care au muncit la elaborarea PNCC, ori l-au susținut, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, lansat în 2021 și cu Misiunea Cancer. Ei insistă să creadă într-un viitor mai bun pentru cetățenii României și, implicit, pentru pacienții oncologici. Probabil de aceea a fost lansată o campanie imundă de denigrare împotriva lor, un exemplu fiind cea din articolul de mai sus. În plus, se induce ideea unui fals conflict politic, inter- și intra- partinic. Respingem categoric aceste practici - cu efecte dramatice pentru bolnavi - și cerem la modul cel mai serios aplicarea acestei legi, vitală pentru întreaga Oncologie românească", a spus, în replică, prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful disciplinei Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică a UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, deputat PSD de Cluj.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close