Antena 3 CNN Politică PDL vrea alegeri într-o zi lucrătoare. PSD se opune

PDL vrea alegeri într-o zi lucrătoare. PSD se opune

PDL vrea alegeri într-o zi lucrătoare. PSD se opune
Sursa foto: alegeri
16 Apr 2009   •   00:40

Pedeliştii vor ca alegerile să se desfăşoare marţea sau miercurea, social democraţii se gândesc la o dată fixă pentru alegeri.

Deputaţii PDL vor depune la Parlament, săptămâna viitoare, o propunere de modificare a Legii alegerilor, astfel încât acestea să aibă loc într-o zi lucrătoare, marţi sau miercuri, iar cetăţenii care doresc să voteze să aibă zi liberă, plătită de angajator ca o zi plină. Măsura are ca scop contracararea absenteismului la alegerile viitoare, spune Ioan Oltean, deputat PDL.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că este împotriva acestei idei, considerând că o astfel de măsură nu va mări participarea la vot, dar ar fi de acord ca printr-o lege să se stabilească o dată fixă pentru alegeri.

"Dacă aş fi în favoarea unei legi care să schimbe calendarul electoral din România nu l-aş vota de duminică pe marţi. Cred că nu merge mai multă lume la vot pentru pentru că dai o zi liberă în plus. În schimb, aş stabili undeva în octombrie o dată fixă, astfel încât să nu mai existe discuţia că un Guvern discreţionar poate să decidă când se fac alegeri în România de acum încolo întotdeauna să ştim că pe 7 octombrie, sau 15 octombrie, sau pe orice dată stabilim românii vin la vot", a afirmat Geoană, referindu-se la scrutinele locale şi parlamentare.

El a mai spus că aceeaşi măsură poate fi luată şi pentru alegerile prezidenţiale pentru că "avem această glisare la fiecare patru ani sau cinci ani împingem alegerile tot mai departe".

Deputaţii PDL vor depune la Parlament, săptămâna viitoare, o propunere de modificare a Legii alegerilor, astfel încât acestea să aibă loc într-o zi lucrătoare, marţi sau miercuri, iar cetăţenii care doresc să voteze să aibă zi liberă.

Potrivit iniţiativei legislative, ziua alegerilor devine zi liberă pentru toţi cetăţenii care participă la vot şi este plătită de către angajator în regim de zi lucrătoare obişnuită. "Pentru cei care nu doresc să-şi exprime votul, ziua de alegeri este zi lucrătoare obişnuită", se mai arată în document.

În plus, studenţii şi elevii care au dreptul la vot şi participă la vot au zi liberă, iar motivarea absenţelor se face cu prezentarea ştampilei de vot imprimată pe actele de identitate.

Propunerea este semnată de democrat-liberalii Valeriu Tabără, Mircea Giugiu, Ştefan Drăgulescu, Alin Popoviciu, Daniel Buda, Ioan Oltean, Mircea Toader, Gheorghe Ciobanu şi Marius Dugulescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare Mircea Geoană
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close