Antena 3 CNN Politică Planuri anti-PDL: Moţiune de cenzură pentru Guvern, comisii de anchetă pentru miniştri

Planuri anti-PDL: Moţiune de cenzură pentru Guvern, comisii de anchetă pentru miniştri

Planuri anti-PDL: Moţiune de cenzură pentru Guvern, comisii de anchetă pentru miniştri
Sursa foto: parlament
01 Oct 2009   •   14:26

Prin ruperea coaliţiei de guvernare, bătălia politică dintre PSD şi PDL se mută în Parlament. Pe motiv că Boc şi echipa sa nu pot sta interimari pe o perioadă de 45 de zile, social-democraţii îi aşteaptă la cotitura legislativului pe foştii partneri din PDL atunci când vor veni în faţa parlamentarilor pentru a cere un vot de încredere. De altfel, liderii social-democraţi reuniţi astăzi în biroul lui Mircea Geoană au analizat şi varianta susţinerii unei moţiuni de cenzură, amânând o decizie finală după ce PDL va prezenta formula de guvernare cu care vor dori să meargă până după alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a susţinut astăzi, la postul public de radio, că nici nu se poate pune problema ca Guvernul Boc să nu treacă prin parlament pentru un nou vot de investitură chiar şi în formula interimarilor numiţi în locurile lăsdate libere de miniştrii PSD.

În opinia preşedintelui PSD, varianta interimatului pentru 45 de zile trebuie validată de legislativul României deoarece componenţa politică a Executivului s-a schimbat faţă de cea validată acum 9 luni de către Parlament.

"Guvernul este şchiop", a explicat Geoană, referindu-se la una dintre variantele luate în calcul de PD-L de continuare a guvernării pri numirea unor interimari în posturile rămase vacante
prin demisiile social-democraţilor.

În cazul în care guvernul interimar al PDL va deveni o realitate , iar PSD nu va reuşi să aducă acest cabinet în faţa Parlamentului pentru a-l debarca prin vot de blam, social-democraţii iau în calcul varainta depunerii unei moţiuni proprii de cenzură sau susţinerii unui demers similar al Pnl, susţin surse social-democrate.

Această variantă de atac a fost analizată astăzi, şi în cadrul şedinţei avute de liderii PSD cu miniştrii social-democraţi în biroul lui Geoană, decizia fiind amânată până după ce Boc va prezenta formula de guvernare pentru care va opta, susţin surse social-democrate. În paralel, vor fi iniţiate discuţii cu liberalii pentru sondarea intenţiilor acestui partid.

O altă cale de a atac parlamentară o va constitui venirea cu solicitări de înfiinţare a unor noi comisii parlamentare de anchetă pentru alţi demnitari democrat-liberali, precum ministrul Tranporturilor, Radu Berceanu, într-o tentativă de erodare a imaginii şi credibilităţii democrat-liberalilor rămaşi la guvernare, mai susţin sursele citate.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Emil Boc
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close