Antena 3 CNN Politică PNL cere demiterea lui Kovesi, plus sancţionarea lui Anastase şi Buda pentru NUP-ul în cazul Udrea

PNL cere demiterea lui Kovesi, plus sancţionarea lui Anastase şi Buda pentru NUP-ul în cazul Udrea

PNL cere demiterea lui Kovesi, plus sancţionarea lui Anastase şi Buda pentru NUP-ul în cazul Udrea
Sursa foto: Ludovic Orban
08 Feb 2010   •   16:10

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că PNL solicită ministrului Justiţiei, CSM şi preşedintelui României demiterea procurorului general, Laura Kovesi, pentru emiterea "ilegală" a deciziei de neîncepere a urmăririi penale în cazul ministrului Elena Udrea. În paralel, BPC a mandatat grupul parlamentar pentru a începe procedurile legislative pentru ca preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, că suporte consecinţele pentru încălcarea legii în cazul Udrea. Cei doi parlamentari democrat-liberali sunt acuzaţi că au împiedicat bunul mers al Justiţiei şi au obstrucţionat derularea unor proceduri legale.
Kovesi este acuzată de Orban că ar fi încălcat Constituţia pentru că a permis procurorilor din subordine să se pronunţe într-un caz în care nu fuseseră încă sesizaţi şi în care Parlamentul nu dăduse încă nici un vot prin care să ceară începerea urmăririi penale a Elenei Udrea.
"BPC al PNL a decis sesizarea ministrului Justiţiei, a CSM şi a preşedintelui României în privinţa încălcării grave de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ a legilor României şi a Constituţiei, privitoare la emiterea de către Parchet a ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale privitoare la ministrul Elena Udrea. Ne vom adresa preşedintelui României, CSM şi ministrului Justiţiei cu solicitarea clară de eliberare din funcţie, de demitere a procurorului general Laura Codruţa Kovesi", a afirmat Orban.
Cât priveşte pe preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda care au contribuit prin propriile acţiuni la crearea condiţiilor pentru instrumentarea în regim- fulger a acestui caz, Orban a precizat că parlamentarii jurişti ai formaţiunii vor analiza căile legislative pentru a solicita şi aplica sancţionarea celor doi ddemocrat-liberali.
"BPC a hotărât să demareze procedurile prevăzute în legislaţie şi în Regulament privitoare la încălcările făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi de preşedintele Comisie juridice, membru al PDL, Daniel Buda. (...) Preşedintele Camerei Deputaţilor a împiedicat practic bunul mers al Justiţiei, a obstrucţionat derularea unor proceduri legale pentru că a interzis oricărei persoane să atace verdictul Parchetului (decizia de neîncepere a urmăririi penale a Elenei Udrea - n.r.) la ICCJ", a explicat Ludovic Orban.
Liderul PNL a precizat că "Parchetul de pe lângă ICCJ a remis Camerei Deputaţilor ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în cazul ministrului Elena Udrea în data de 21 decembrie", ddar preşedintel Camerei a preferat să nu informeze Biroul Permanent, ?aşa cum era obligată prin Regulament, de ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale decât în data de 4 februarie, adică la o distanţă de peste 40 de zile, perioadă în care a expirat termenul legal în care verdictul de neîncepere a urmăririi penale ar fi putut fi atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform Codului de procedură".
El a susţinut că, la rândul său, Daniel Buda a încălcat hotărârea plenului Camerei care a stabilit un termen de 15 zile pentru finalizarea raportului referitor la cererea de urmărire penală formulată de Comisia de anchetă.
Fostul preşedinte al comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea a mai amintit că plenul Camerei a adoptat o hotărâre prin care solicita Comisiei juridice să se pronunţe în termen de 15 zile asupra cererii de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, formulată de Comisia de anchetă, nesesizând Parchetul referitor la faptele ministrului PDL.
"În cazul respectiv, Camera Deputaţilor a decis în plen constituirea comisiei de anchetă, aceasta a finalizat raportul. În urma finalizării raportului, plenul Camerei a emis o hotărâre în care, referitoare la faptele ministrului Udrea, nu a sesizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ, ci a trimis toată partea de raport către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în conformitate cu legea şi cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, urmând ca preşedintele Comisiei juridice, împreună cu Comisia juridică, să hotărască şi să finalizeze raportul referitor la cererea de începere a urmăririi penale formulate de Comisie, în termen de 15 zile", a explicat vicepreşedintele PNL.
El a adăugat că "Parchetul i-a dat Elenei Udrea în mod abuziv un certificat de bună-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia să le parcurgă doamna Udrea în calitate de ministru desemnat în Cabinetul Boc IV", lucru care este "extrem de grav", în opinia sa, mai ales că s-a pronunţat fără să fie sesizat şi fără să aibă la bază elemente prevăzute în raportul Curţii de Conturi, raportul ANRMAP sau raportul ANAF.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Orban PNL demitere Kovesi Udrea
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close