Antena 3 CNN Politică PNL cere Guvernului asumarea răspunderii pe Legea salarizării unitare

PNL cere Guvernului asumarea răspunderii pe Legea salarizării unitare

PNL cere Guvernului asumarea răspunderii pe Legea salarizării unitare
Sursa foto: Foto: Facebook/Raluca Turcan
03 Apr 2017   •   15:11

PNL, prin vocea președintelui interimar Raluca Turcan, cere Guvernului asumarea pe Legea salarizării unitare, după ce au apărut discuții că aceasta ar putea fi promovată în Parlament ca o inițiativă a parlamentarilor coaliției de guvernământ.

”PNL solicită Guvernului să-și asume direct Legea salarizării unitare.
Guvernul se joacă de-a alba-neagra cu Legea salarizării unitare, când o asumă, când nu o mai asumă. Există informații că proiectul ar fi abandonat și se încearcă inițierea lui NU de către Guvern, cum ar fi normal, ci de către parlamentarii majorității.
PSD vrea să adopte o lege care să fie o declarație, dar despre care ei știu că nu o vor aplica. Cu certitudine NU în acest an, pentru că nu au fost prevăzuți bani în buget. E foarte probabil nici în anii următori.
Se vede cât de mult a mințit PSD în campanie: promiteau aplicarea Legii cu majorări de 20% de la 1 iulie 2017, ministrul Muncii a afirmat recent că a amânat termenul pentru 1 ianuarie 2018.
PSD trebuie să-și recunoască minciuna pentru a putea trece mai departe cu o lege aplicabilă cât mai curând posibil. Altfel, vom tot avea parte de amânări peste amânări, adică perpetuarea haosului.
PNL consideră că este absolut necesară o Lege realistă a salarizării unitare, care să pună ordine în sistemul bugetar și să aducă echitate. Asta presupune:
1. O aplicare predictibilă, etapizată, pe parcursul a 4 ani. Doar așa poate fi echilibrat sistemul de salarizare aplicând doar principiul creșterii veniturilor (adică fără tăieri).
2. Educația și Sănătatea sunt domeniile prioritare pentru ajustarea pozitivă a veniturilor.
3. Raportul dintre cel mai mic salariu și cel mai mare trebuie să fie 1 la 13. (asta înseamnă că salariile foarte mari vor stagna).
4. Creșterea medie a veniturilor poate fi cuprinsă între 30 – 40 %, iar impactul total în cei 4 ani de aplicare etapizată poate fi de circa 23 de miliarde de lei – este impactul maxim care poate fi suportat de buget.
5. În paralel cu Legea salarizării unitare trebuie început un proces de evaluare și profesionalizate a sistemului bugetar, pentru că serviciile publice în multe situații lasă de dorit. Avem nevoie de eficiență/ performanță și în sistemul de stat!” scrie Raluca Turcan pe Facebook.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close