Antena 3 CNN Politică PNL-istul Marius Nicoară îi cere lui Traian Băsescu convocarea CSAT pe tema declaraţiilor privind autonomia

PNL-istul Marius Nicoară îi cere lui Traian Băsescu convocarea CSAT pe tema declaraţiilor privind autonomia

PNL-istul Marius Nicoară  îi cere lui Traian Băsescu convocarea CSAT pe tema declaraţiilor privind autonomia
Sursa foto: Foto: ftr.ro
15 Aug 2010   •   16:50

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, i-a cerut, duminică, preşedintelui Traian Băsescu să convoace de urgenţă Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema declaraţiilor privind autonomia pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari, informează Mediafax.

Nicoară arată, într-o scrisoare deschisă adresată, duminică, şefului statului, că în România problema autonomiei "stârneşte o reacţie de respingere", pe care s-ar fi aşteptat să o vadă şi la Cotroceni.

"Vă solicit şi eu, şi românii din Transilvania să convocaţi Consiliul Superior de Apărare a Ţării, în şedinţă de urgenţă, pe agenda căreia să plasaţi prioritar chestiunea declaraţiilor privitoare la autonomie pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari. Şi când spun asta am convingerea că nu numai în Transilvania există preocupare pentru acest aspect, ci că în toată România problema autonomiei stârneşte aceeaşi reacţie de respingere, pe care mă aşteptam să o văd şi la Cotroceni", se arată în scrisoarea deschisă a senatorului liberal.

Nicoară a precizat că în momentul de faţă problema autonomiei nu mai este doar o temă de campanie electorală.
"Autonomia locală a maghiarilor din Transilvania nu mai este doar o temă relansată în campaniile electorale şi nici un simplu subiect de dezbatere. Declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi trebuit să vă lămurească în această privinţă, determinându-vă să luaţi atitudine public. Am asistat, în schimb, la o palidă reacţie a unor membri PDL, reacţie forţată mai mult de presiunea opiniei publice", a subliniat senatorul PNL.

Potrivit lui Nicoară, Traian Băsescu ar fi trebuit să reacţioneze la această "imixtiune gravă" în problemele interne ale României şi să declanşeze protocolul prevăzut pentru asemenea situaţii.

"Promisiunea de a lua poziţie a reprezentantului Jobikk în Parlamentul European, Szegedi Csanad, respectiv susţinerea demersurilor pe care le are în vedere Laszlo Tokes în Transilvania ar fi trebuit să declanşeze până la această oră protocolul prevăzut în asemenea situaţii, de imixtiune gravă în problemele interne ale ţării. Având în vedere că nu văd niciun fel de intenţie a dumneavoastră în acest sens, mă văd nevoit să recurg la apelul public", a menţionat Marius Nicoară.

Acesta l-a asigurat pe Traian Băsescu de întregul suport al transilvănenilor în această chestiune.

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt" al lui Laszlo Tokes în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.

Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimată de Tokes potrivit căreia secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" al acestuia, dacă altfel nu se poate.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close