Antena 3 CNN Politică PNL merge la consultările de la Cotroceni. Susținere totală pentru referendum

PNL merge la consultările de la Cotroceni. Susținere totală pentru referendum

PNL merge la consultările de la Cotroceni. Susținere totală pentru referendum
08 Apr 2019   •   15:43

Mandatul PNL la consultările de la Cotroceni pe tema situaţiei din Justiţie este de susţinere totală pentru referendumul naţional, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban. 

"PNL va participa la consultările de la Cotroceni. Mandatul care a fost dat de Biroul Executiv pentru delegaţia care va reprezenta partidul la Cotroceni este de susţinere totală pentru referendumul care a fost iniţiat de preşedintele României. PNL se va implica cu toată forţa alături de preşedintele României pentru ca acest referendum să permită cetăţenilor români să-şi exprime voinţa şi să decidă foarte clar că cine a furat în România în ultimii 30 de ani nu poate să scape de rigorile legii şi că nu mai putem accepta ca orice Guvern să ameninţe sistematic independenţa justiţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prin emiterea de ordonanţe de urgenţă, noaptea ca hoţii sau ziua de şestache, numai pentru a-i scăpa de pedeapsă pe cei care au comis infracţiuni de corupţie", a spus Orban după şedinţa conducerii PNL, care a avut loc la Parlament. 

El a arătat că Biroul Executiv l-a mandatat să decidă componenţa delegaţiei care va merge la consultările de la Cotroceni. 

"Nu vom propune întrebări, pentru că, după cum sunt formulate temele, pot fi uşor anticipate aceste întrebări. Sunt convins că preşedintele va avea nişte propuneri de întrebări. Din punctul nostru de vedere, temele pe care se organizează referendumul sunt extrem de bine alese şi fundamentale pentru evoluţia societăţii româneşti", a mai spus Orban. 

Preşedintele liberalilor a apreciat că aceste consultări cu şeful statului vor începe cu PNL ca urmare a parteneriatului cu preşedintele Iohannis. 

"Preşedintele României este într-un parteneriat bine cunoscut cu PNL - avem obiective comune, proiecte comune şi împreună ne dorim să oferim cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea României, pentru continuarea traiectoriei euro-atlantice şi pentru a oferi fiecărui român şansa la reuşită în viaţă şi la prosperitate. Ca atare, considerăm că decizia preşedintelui de a ne invita în primul rând pe noi, ca parteneri, mi se pare o decizie cât se poate de bună şi cred că ţine cont şi de sondajele de opinie", a afirmat Orban. 

El a mai declarat că acest referendum va ajuta societatea românească în ansamblu, fiind întrebat despre afirmaţiile social-democraţilor conform cărora consultarea naţională va ajuta USR. 

"Acest referendum - şi ne vom bate cu toată forţa pentru ca acest referendum să izbândească, alături de preşedintele României - va ajuta societatea românească în ansamblu, va ajuta la curăţirea managementului instituţional şi a leadershipului politic prin pedepsirea tuturor acelora care au săvârşit fapte de corupţie şi prin împiedicarea amnistiei şi graţierii pentru aceia care au săvârşit fapte de corupţie. Or, nouă ni se pare un element fundamental, pentru că, odată cu o astfel de decizie pe care o ia societatea românească prin intermediul unui referendum, sunt convins că vor fi din ce în ce mai puţini oameni politici care vor mai îndrăzni să mai săvârşească acte de corupţie, ştiind faptul că niciodată nu vor putea fi iertaţi pentru săvârşirea acestor acte de corupţie. Iar în privinţa ordonanţelor de urgenţă, mai ales în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judecătoreşti, sunt convins că aproape întreaga populaţie a României acceptă punctul de vedere al preşedintelui, că nu mai trebuie emise ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, că orice lege, orice reglementare trebuie să fie rodul unei dezbateri publice, unei participări a tuturor organizaţiilor profesionale, a organizaţiilor care au activitate în domeniu şi fiecărui cetăţean. Ambele teme sunt extrem de bine alese şi sunt convins că vor fi sprijinite covârşitor de populaţia românească", a susţinut Ludovic Orban. 

Preşedintele PNL a precizat că dacă referendumul va fi validat, vor trebui modificate Constituţia şi legislaţia din domeniu. 

"Pentru noi, adoptarea acestui referendum va reprezenta un angajament politic atât pentru preşedinte, cât şi pentru PNL, de modificare a Constituţiei şi a legislaţiei pe calea dezbaterilor pentru a transpune în practică voinţa cetăţenilor la acest referendum", a arătat Orban. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la sfârşitul săptămânii trecute o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care i-a invitat la consultări joi şi vineri, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din Justiţie, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, joi, de la ora 15,00, sunt invitaţi la consultări reprezentanţii Partidului National Liberal; de la ora 16,00 - ai Uniunii Salvaţi România; de la ora 16,45 - ai Partidului Mişcarea Populară; de la ora 17,30 - ai Uniunii Democrate Maghiare din România; de la ora 18,15 - ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. 

Vineri, de la ora 11,00, sunt invitaţi la consultări reprezentanţii Partidului Social Democrat şi de la ora 12,00 - ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor. 

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close