Antena 3 CNN Politică PNL vrea să conteste la CCR mandatul lui Dragnea în Parlament. USR și PMP se opun și ei validării mandatului

PNL vrea să conteste la CCR mandatul lui Dragnea în Parlament. USR și PMP se opun și ei validării mandatului

PNL vrea să conteste la CCR mandatul lui Dragnea în Parlament. USR și PMP se opun și ei validării mandatului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Dec 2016   •   15:50

UPDATE 15.50 - Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a spus că deputaţii formaţiunii sale se vor opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea pe motiv că acesta a fost condamnat pentru fraudă electorală. 

”Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?”, a scris Nicușor Dan, duminică, pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 13.10 - PNL contestă la CCR mandatul lui Liviu Dragnea în Parlament, iar acest lucru ar urma să se facă imediat după convocarea Legislativului. 

Surse liberale au precizat că juriştii partidului lucrează la argumentaţia pentru depunerea acestei contestaţii, potrivit Libertatea.ro

Demersul PNL ar putea fi susţinut şi de cei de la PMP

Vicepreşedintele PMP Robert Turcescu, care a câştigat un mandat de parlamentar, precizează pe Facebook că „Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral!”

Majoritatea în Parlament este net favorabilă PSD şi ALDE

Șeful Camerei: PNL se face încă o dată de râs

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, consideră că liberalii, prin intenţia de a solicita invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, "se fac încă o dată de râs" pentru că BEC a constatat că în aceste alegeri nu au fost fraude electorale. 

"Discutăm de nişte alegeri şi Regulamentul (n.r. Camerei Deputaţilor) prevede foarte clar cum se validează nişte mandate obţinute în urma unor alegeri atunci când începe o nouă sesiune. De această dată, Parlamentul, cu noua legislatură, îşi începe activitatea marţi la ora 12,00 şi Comisia de validare constată dacă mandatele au fost obţinute cu încălcarea legii sau prin fraudă. Poziţia oficială atât a Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Judeţene cât şi a preşedintelui României despre aceste alegeri este că nu au fost fraude electorale. Deci a ne extinde noi, să ne dăm cu părerea, este din punctul meu de vedere, este o poziţie total greşită. Nu avem ce comenta pe acest subiect, pentru că şi colegii din Comisia de validare nu au altceva de făcut decât să constate că şi acest mandat ca şi celelalte 460 s-au obţinut fără încălcarea legii", a afirmat, duminică, Florin Iordache, potrivit agerpres.ro.

----------------------------

Știrea inițială 10.08

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, anunţă că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizând că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională. 

Ea spune că există un precedent, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.

Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale. Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a scris Raluca Turcan, duminică pe pagina de Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close