Antena 3 CNN Politică PNL şi UDMR atacă la Curtea Constituţională politizarea conducerilor deconcentrate

PNL şi UDMR atacă la Curtea Constituţională politizarea conducerilor deconcentrate

PNL şi UDMR atacă la Curtea Constituţională politizarea conducerilor deconcentrate
18 Mar 2009   •   14:51

PNL va ataca la Curtea Constituţională Legea de modificare a Legii 188 privind Statutul funcţionarilor publici, contestaţia urmând să fie depusă când liberalii vor strânge toate semnăturile necesare. Reprezentanţii UDMR au anunţat că se vor ralia demersului liberal.
"PNL a decis să conteste Legea de modificare a Legii 188 a Statutului funcţionarilor publici. Am luat legătura cu toţi şefii de deconcentrate să formulăm şi cu cei afectaţi de aceste măsuri o sesizare către Comiai Europeană şi Parlamentul European", a susţinut vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban după şedinţa BPC-ului partidului.
Liderul PNL a menţionat că liberalii vor depune contestaţia la CCR când se vor strânge toate semnăturile necesare.
La demersul liberal s-au raliat şi deputaţii UDMR. "Discutăm cu PNL pentru a depune o sesizare la Curtea Constituţională, am făcut un grup comun cu liberalii  sens", a anunţat deputatul UDMR, Attila Korodi.
Potrivit acestuia, UDMR ia în calcul şi transmiterea unei solicitări către preşedintele Traian Băsescu de a nu promulga această lege. "Vom vedea ce reacţie va avea preşedintele la lege, pentru că este vorba de o modificare radicală a conceptului de funcţionar public", a mai spus deputatul Uniunii.
Reprezentanţii UDMR în Comisia de administraţie au criticat vehement legea adoptată marţi, acuzând faptul că personalul de conducere din instituţiile deconcentrate nu mai are calitatea de funcţionar public, funcţiile fiind politizate.
"Prin acest proiect se aduce o gravă atingere legislaţiei (...) Directorii şi directorii adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate, care se numesc de acum încolo directori coordonatori, nu vor mai ocupa prin concurs aceste poziţii, ci prin numirea de către instituţiile superioare. Prin scoaterea acestor funcţii din cadrul corpului funcţionarlor publici, se realizează o politizare excesivă, se elimină criteriile de competenţă. Astfel calitatea actului de administraţie va suferi o pierdere gravă", se arată într-un comunicat al grupului UDMR. 
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, cu votul favorabil al reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, modificarea Statutului funcţionarilor publici prin care se consfinţeşte numirea politică a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi înfiinţarea funcţiei de director coordonator la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate.
Deputaţii PNL nu şi-au exprimat votul pe această lege, ei invocând încălcarea procedurilor parlamentare prin supunerea la vot a unui proiect de lege în aceeaşi zi în care a fost elaborat raportul de către comisia de administraţie publică.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL UDMR contestatie CCR
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close