Antena 3 CNN Politică Politica "uşilor deschise" la PDL, inaugurată cu independenţi. PDL caută să diminueze influenţa grupării Oprea

Politica "uşilor deschise" la PDL, inaugurată cu independenţi. PDL caută să diminueze influenţa grupării Oprea

Politica "uşilor deschise" la PDL, inaugurată cu independenţi. PDL caută să diminueze influenţa grupării Oprea
Sursa foto: Camera Deputaþilor
02 Feb 2010   •   14:17

PDL erodează treptat influenţa şi puterea aliaţilor din grupul de parlamentari independenţi conduşi de Gabriel Oprea. Trei parlamentari din acest grup de politicieni migratori au preferat să abandoneze planul lui Oprea şi Nicolicea de a crea un nou partid de orientare de stânga, ei orientându-se spre umbrela mai încăpătoare şi speră ei, mai ocrotitoare a PDL. Deputaţii Cristian-Ion Burlacu, Dan-Mihai Marian şi Gheorghe Coroamă şi-au anunţat, astăzi, în plenul Camerei decizia de a părăsi grupul independenţilor şi de activa de acum înainte în grupul parlamentar al PDL. Un alt deputat independent, Mircea Irimescu, stă în dubii şi aşteaptă evoluţia negocierilor privind fuziunea prin absorbţie purtate de PDL şi PNţCD, al cărui membru este. Surse democrat-liberale parlamentare ne-au declarat că gestul acestor deputaţi va fi urmat în viitor şi de către alţi parlamentari din gruparea Oprea, seduşi de promisiunea unor locuri pe listele PDL la viitoarele alegeri. Strategia parlamentarilor PDL pe termen lung priveşte diminuarea puterii şi influenţei acestui grup, privit ca un factor de risc pentru actul guvernării, existând temeri că tolerarea unei stări de independenţă a acestuia ar putea aduce deservicii pe viitor guvernului susţinut de PDL.

Unicameralismul nu surâde migratorilor politici

Deşi defilează sub stindardul principiului reînnoirii şi reformării clasei politice, pedeliştii au favorizat în ultimele şase luni fenomenul de traseism politic. Peste 25 parlamentari PNL şi PSD au părăsit rândurile acestor partide, iar robinetul migraţiilor politice încă nu s-a închis, fiind aşteptat pe viitor noi dezertări spre partidul de guvernământ, susţin surse parlamentare.

În ciuda aparenţelor, de-a lungul vremii s-a dovedit că soarta celor mai mulţi migratori politici nu este tocmai fericită. Doar o mică parte din ei reuşesc să mai prindă un mandat la alegerile parlamentare pe listele partidului care i-a adoptat. În toamna lui 2008, pe lista Coaliţiei Romania Curată figurau 146 de candidaţi traseişti, din care doar 36 au reuşit să treacă cu succes de testul unininominalului şi să dobândească un nou mandat de parlamentar.

Punerea în practică a prevederilor ultimului referendum naţional, care presupun trecerea la un legislativ unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, nu oferă prea multe perspective celor loviţi de sindromul migrării politice. Presiunea politică pe fiecare mandat de parlamentar va fi şi mai mare la primele alegeri generale care se vor organiza pe baza voinţei românilor exprimată la referendum şi este de presupus că primii sacrificaţi de partide în goana pentru locurile eligibile vor fi chiar cei care au oscilat de la un partid la altul.

Influenţa grupării Oprea, factor de risc pentru PDL

În prezent, noul val de parlamentari migratori, aşa-zişii independenţi coagulaţi în jurul fostului social-democrat, Gabriel Oprea se confruntă cu un pericol şi mai mare. Planul de a crea un nou partid este ameninţat chiar de PDL.
Situaţia este delicată pentru PDL şi pentru Guvern. Boc este prins într-un cerc vicios datorită majorităţii fragile de care beneficiază în Parlament, inclusiv cu aportul voturilor parlamentarilor raliaţi de Oprea la cauza sa. O amplificare a influenţei acestui grup riscă să creeze pe viitor premisele pentru noi pretenţii din partea lui Oprea, un scenariu care poate avea efect de bumerang pentru Boc: proprii parlamentari, deja nemulţumiţi de satisfacerea doleanţelor actualului ministru al Apărării, nu par a mai fi dipuşi să suporte noi cereri din partea acestuia care le-ar putea afecta propriile interese.

Pentru a contracara intensificarea acestui conflict surd, parlamentarii PDL au primit însărcinarea de a atrage treptat şi discret o bună parte din aşa-zişii independenţi. Aceştia vor activa pe lângă grupurile parlamentare ale PDL, în speranţa că la alegerile viitoare vor fi susţinuţi pentru noi mandate de senatori sau deputaţi de către partidul lui Emil Boc. Aleşii PDL sunt îngrijoraţi de valul de migratori care întăresc săptămânal grupul lui Oprea.

?În ritmul acesta nu este exclus ca în câţiva ani grupul să ajungă la cifra de o sută. Deja a trebuit să strângem din dinţi şi să le acceptăm cererile pentru stabilitatea guvernului. Dacă puterea lor creşte, tot noi vom plăti oalele sparte? se plâng unii parlamentari PDL sub imperiul anonimatului.

Patru "independenţi" cu dor de ducă

Noile dezertări spre PDL a deputaţilor Ion Burlacu, Dan-Mihai Marian şi Gheorghe Coroamă nu pare a fi suprins pe nimeni. Liderul grupului deputaţilor PDL, Sergiu Toader ne-a explicat că aceştia au formulat încă de anul trecut cereri de a activa pe lângă grupul său.

Un alt deputat, Mircea Irimescu, membru PNŢCD, a declarat, marţi, că va decide dacă va rămâne în continuare în grupul independenţilor în funcţie de rezultatul negocierilor existente în prezent între PNŢCD şi PDL privind unificarea celor două partide.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close