Antena 3 CNN Politică Politizarea prefecţilor, pe punctul de a fi întărită prin ordonanţă guvernamentală

Politizarea prefecţilor, pe punctul de a fi întărită prin ordonanţă guvernamentală

Politizarea prefecţilor, pe punctul de a fi întărită prin ordonanţă guvernamentală
Sursa foto: Guvern
10 Feb 2009   •   11:45

Executivul este pe punctul de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care politizarea prefecţilor, subprefecţilor şi directorilor deconcentratelor să fie consfinţită, prin limitarea mandatului lor la patru ani. Noul act normativ ar putea fi aprobat de Executiv fie miercuri, fie cel târziu săptămâna viitoare, susţin surse parlamentare.
În prezent, prefecţii au statutul de înalţi funcţionari publici şi ei nu pot fi schimbaţi politic. În practică, odată cu schimbarea puterii, vechilor ocupanţi li se aplică principiul mobilităţii, fiind retrogradaţi în posturi de inspectori guvernamentali.
Necesitatea repolitizării acestor funcţii a fost pledată la sfîrşitul săptămânii trecute de ministrul Agriculturii Ilie Sârbu. ?Nu cred eu că mai suntem credibili atunci când venim să motivăm schimbarea unor prefecţi, a unor directori generali de direcţii, de ministere, de deconcentrate că nu şi-ar fi făcut sută la sută treaba sau alte motivaţii. Dar sunt oameni care, datorită faptului că s-au implicat şi în politică, o dată la patru ani, ei trebuie să lase locul celor care, la fel, vin din politică? declara Sârbu.
Liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita a declrat marţi că această lege ar putea fi adoptată de Parlament până în luna martie."Nu are sens să mai fim ipocriţi. În ţările dezvoltate şi civilizate, când se schimbă guvernul se schimbă şi o întreagă structură de funcţionari. Dacă nu se face treaba asta, riscul este ca în următorii ani să devenim o ţară de funcţionari publici. Şi mai este un lucru, cei care pleacă din funcţiile publice devin o povară pentru bugetul naţional pentru că întăresc corpul funcţionarilor publici şi trebuie plătiţi mai departe?, a explicat Nichita.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prefecti guvern ordonanta
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close