Antena 3 CNN Politică Ponta, despre incidentul CE: Băsescu mi-a zis că vine la Bruxelles, dar s-a întors de la aeroport

Ponta, despre incidentul CE: Băsescu mi-a zis că vine la Bruxelles, dar s-a întors de la aeroport

Ponta, despre incidentul CE: Băsescu mi-a zis că vine la Bruxelles, dar s-a întors de la aeroport
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Iul 2012   •   23:46

Premierul Victor Ponta a prezentat detalii privind ultima reuniune a Consiliului European şi a susţinut că preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a spus la telefon că vine la Bruxelles, dar că ulterior s-a răzgândit şi "s-a întors de la aeroport". Premierul României a precizat că acel moment l-a făcut să nu mai creadă în coabitare.
   
El a precizat că discuţia respectivă cu Băsescu a avut loc după ce judecătorii Curţii Constituţionale s-au pronunţat pe această temă.
   
Pe 27 iunie, cu o zi înainte de reuniunea CE, Curtea Constituţională a decis că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.
   
"Seara, eu l-am sunat pe preşedintele Băsescu. Nu am orgolii, e un om mai în vârstă, este normal să-l respecţi, să las eu din mândrie când vine vorba de chestii personale. Am spus: Domnule preşedinte, am văzut ce a decis Curtea, eu oricum merg la Bruxelles pentru că am întâlnirea cu liderii social-democraţi. Ce propuneţi să facem? Şi mi-a zis: Domnule, merg la Bruxelles şi eu. Zic: Bun, atunci eu mă duc de dimineaţă - că mă duceam cu cursa de linie - când veniţi cu avionul special, eu vin la dumneavoastră la hotel şi mai încercăm un ultim dialog, să vedem ce facem. Eu am plecat cu Tarom-ul de dimineaţă, am ajuns la Bruxelles şi, când am ajuns acolo, am fost înştiinţat că preşedintele, de la aeroport, s-a întors, nu a mai plecat. L-am sunat din nou pe preşedinte. Am spus: Mai veniţi sau nu mai veniţi, cum facem? Mi-a zis: nu ştiu dacă mai vin, nu m-am hotărât. Zic: Vă rog frumos, atunci, ca să nu rămână gol scaunul României, dacă nu mai veniţi deloc, vă rog furmos, vă trimit o cerere în scris să îmi daţi mandatul de a reprezenta, cum a zis Curtea Constituţională. Nu sunt de acord, nu îţi dau mandat! Şi am spus, bun, şi ce facem, lăsăm scaunul gol? Am trimis o cerere, domnia sa mi-a retrimis înapoi şi mi-a zis să spun în baza...ce am discutat în Guvern. Mă rog, a fost, aşa, o mică bătălie. Important este că pentru mine atunci a fost destul de clar că era imposibil să găsim o soluţie de coabitare", a relatat Ponta la postul B1 TV.
  
El a susţinut că s-ar fi întors la Bucureşti dacă Băsescu venea la Bruxelles şi dorea să participe la reuniunea Consiliului European, conform deciziei Curţii Constituţionale.
 


×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close