Antena 3 Politică Ponta s-a consultat cu Băsescu înainte de adoptarea legii retrocedărilor: "Mi-a zis că e foarte bine"

Ponta s-a consultat cu Băsescu înainte de adoptarea legii retrocedărilor: "Mi-a zis că e foarte bine"

de M.Z.    |    30 Apr 2013   •   11:58
Ponta s-a consultat cu Băsescu înainte de adoptarea legii retrocedărilor: "Mi-a zis că e foarte bine"
Sursa foto: Foto: Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat că s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu înainte ca legea retrocedărilor să fie adoptată de Parlament, motiv pentru care se aşteaptă ca şeful statului să promulge Legea privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate imediat după ce Curtea Constituţională va analiza contestaţia depusă de PDL.

"Am discutat cu preşedintele înainte să adoptăm legea, pe impozitarea cu 85% a cesionarilor şi mi-a zis că e foarte bine. PDL a contestat la Curte lucruri neserioase, a ridicat problema că de ce nu dăm şcolile sau spitalele şi să se schimbe destinaţia din prima zi. Trebuie să fii total nebun să zici că de mâine dăm afară copiii din şcoală", a spus Ponta la postul B1 TV, potrivit Mediafax.

Premierul a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa pe 10 mai asupra contestaţiei depuse de PDL la acest proiect de lege şi a susţinut din nou că democrat-liberalii "s-au făcut" că au contestat proiectul.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

PDL a depus la Curtea Constituţională o contestaţie pentru acest proiect, liderul partidului, Vasile Blaga, declarând că premierul Victor Ponta şi-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un "stil demagogic perfect", deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016.


×
Subiecte în articol: Victor Ponta

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close