Antena 3 CNN Politică Ponta: Sunt în favoarea recunoaşterii rapide a Kosovo. Băsescu e mai prudent decât mine

Ponta: Sunt în favoarea recunoaşterii rapide a Kosovo. Băsescu e mai prudent decât mine

Ponta: Sunt în favoarea recunoaşterii rapide a Kosovo. Băsescu e mai prudent decât mine
de M.Z.    |    04 Iun 2013   •   08:34
Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că îl va informa pe preşedintele Traian Băsescu asupra discuţiilor din Comisiile de politică externă pe tema recunoaşterii independenţei Kosovo, el declarându-se în favoarea unui proces rapid de recunoaştere şi arătând că şeful statului manifestă prudenţă.
 
"Am discutat deja cu preşedintele. Am avut o discuţie informală. Îl voi informa asupra a ceea ce s-a discutat azi în Comisiile de politică externă şi ne coordonăm tot timpul pentru că aici e vorba de trei actori instituţionali - Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Este ideal ca poziţiile celor trei instituţii să fie coordonate, chiar dacă eu sunt mai degrabă în favoarea unui proces rapid de recunoaştere, preşedintele e mai prudent decât mine, iar foştii miniştri de Externe au punctele lor de vedere", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
 
Şeful Guvernului a arătat că este important ca România să aibă o poziţie coordonată, în primul rând în cadrul instituţiilor sale, şi să se coordoneze cu partenerii săi europeni şi transatlantici.
 
De asemenea, Ponta a spus că în discuţia cu membrii Comisiilor de politică externă s-a stabilit că se va face un grup de lucru compus din reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai celor două Comisii pe această temă în aşa fel încât să se informeze de fiecare dată vizavi de orice nouă evoluţie.
 
Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe premierului sârb, Ivica Dacia, transmiţându-i "felicitări" pentru găsirea de resurse pentru un acord cu Priştina şi menţionând că înţelege foarte bine "cât este de greu", însă a fost necesară plierea pe realităţi politice.
 
Premierul sârb a declarat, vineri, şi la finalul întrevederii cu omologul său român, Victor Ponta, de la Palatul Victoria, că înţelege foarte bine "presiunile" care se fac asupra României pentru poziţia principială pe care aceasta o are în problema Kosovo şi a subliniat faptul că Guvernul de la Belgrad doreşte rezolvarea problemei şi găsirea unor soluţii acceptabile.
 
În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând.
 
Ca urmare a acestei decizii, premierul Victor Ponta a declarat atunci că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo.
 
Guvernele de la Belgrad şi Priştina au aprobat planul de punere în aplicare a acordului privind normalizarea relaţiilor, parafat sub egida Uniunii Europene (UE) în aprilie, la Bruxelles, au anunţat luni surse oficiale, potrivit AFP.
 
În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

 
 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Kosovo
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close