Antena 3 CNN Politică Portofoliul MAI, pus la cale de Geoană&Co. într-o vilă de protocol de la Snagov

Portofoliul MAI, pus la cale de Geoană&Co. într-o vilă de protocol de la Snagov

Portofoliul MAI, pus la cale de Geoană&Co. într-o vilă de protocol de la Snagov
Sursa foto: Mircea Geoana
14 Ian 2009   •   13:16

Liderii PSD s-au retras miercuri la una din vilele de protocol de la Snagov pentru a decide cine va fii urmaşul lui Gabriel Oprea la MinisterulAdministraţeii şi Internelor. Favorit este dat vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea. Este de aşteptat ca cei care l-au debarcat pe Oprea să-şi dispute astăzi şi posturile de secretari şi de şefi de direcţii tehnice subordonate acestui minister.
Nu vor lipsi nici discuţiile pe tema bugetului, a raportului prezidenţial privind modificarea Constituţiei prezentat astăzi la Cotroceni, dar şi despre mecanismele de colaborare cu partenerii de guvernare din PD-L după ce democrat-liberalii le-au reproşat faptul că unii membrii social-democraţi precum Marian Vanghelie şi Viorele Hrebenciuc au lansat atacuri publice asupra premierului Emil Boc şi a foamţiunii lor politice.
Gabriel Oprea şi-a dat demisia marţi din fruntea MAI, dar şi a conducerii filialei PSD Ilfov, după ce a pierdut sprijinul politic al partidului, fiind acuzat că a făcut numiri de şefi la Ministerul de Interne fără a avea consimţământul PSD.
Demisia sa a deschis cursa pentru protofoliul rămas vacant. Până la numirea unui nou ministru, vicepremierul Dan Nica asigură interimatul la Interne. Numele său este de altfel luat în calcul pentru permanentizarea la MAI, urmând ca postul de vicepremier să fie dat unui alt social-democrat, posibil ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu
Aceste rocade nu sunt însă bine privite de Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc care l-ar susţine pe preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea pentru acest post, care este şi un apropiat al cercurilor PD-L din jurul prim-vicepreşedintelui PDL, Adriean Videanu. În lupta pentru acest minister sunt vehiculate şi numele lui Doru Ioan Tărăcilă, un politician cu experienţă juridică bogată şi unul dintre cei mai influenţi baroni ai PSD. Tărăcilă a mai condus ministerul de Interne vreme de doi ani, în timpul guvernării lui Nicolae Văcăroiu, dar în prezent nu se mai bucură de aceeaşi susţinre în partid. Un al patrulea nume inclus în această ecuaţie este al fostului senator şi consilier prezidenţial, Nicolae Şerban, cotat însă cu slabe şanse pentru o eventuală nominalizare.Un alt nume vehiculat este cel al fostului ministru de interne din guvernul Năstase, Marian Săniuţă, susţinut de Ion Iliescu.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declrat încă de marţi că au deja o propunere pentruMAi, dar a evitat să o comunice presei. Surse social-democrate susţin că preşedintele Traian Băsescu a fost informat încă de ieri în legătură cu această proprunere, încă înainte de emiterea decretului prezidenţial de acceptare a demisiei lui Oprea. La ultima revocare a unui ministru, cea a ministrului gheorghe Flutur, Băsescu avertizase că nu va mai seama nici un decret în materie înainte de a i se comunica şi înlocuitorul necesar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close