Antena 3 CNN Politică Premierul Ungureanu, mândru cu Guvernul său. Va cere astăzi votul de încredere al Parlamentului

Premierul Ungureanu, mândru cu Guvernul său. Va cere astăzi votul de încredere al Parlamentului

Premierul Ungureanu, mândru cu Guvernul său. Va cere astăzi votul de încredere al Parlamentului
de O.P.    |    09 Feb 2012   •   05:44

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu va cere astăzi votul Parlamentului pentru cabinetul său. Asta nu înainte ca minorităţile să se întâlnească şi să spună dacă votează cu sau împotriva noului Executiv - sunt singurii din coaliţie care nu au decis încă ce vor face în privinţa guvernului MRU.

Grupul parlamentar al minorităţilor se întâlneşte astăzi în jurul orei 9 şi jumătate. Atunci se va lua o decizie dacă cele 17 voturi ale minorităţilor vor merge către cabinetul Ungureanu. Premierul desemnat poate conta în proprţie de 99% pe aceste voturi, pentru că, până acum, întotdeauna minorităţile au susţinut majoritatea formată.

După această întâlnire, urmează plenul Camerei deputaţilor, în care va fi vacantat mandatul lui Teo Trandafir, care şi-a dat demisia din cameră în urmă cu câteva zile. Astfel, pentru a-şi intra în atribuţii, Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai avea nevoie de votul a 233 de parlamentari, ci de votul a 232 de aleşi. Coaliţia de guvernare are 244 de mandate, în timp ce opoziţia are un total de 214 parlamentari. Astfel, un rol hotărâtor l-ar putea avea şi cei 5 parlamentari neafiliaţi la vreun partid.

După plenul de la Camera Deputaţilor, urmează la ora 11.00, plenul reunit al Parlamentului, plen în care noul premier desemnat îşi va prezenta miniştrii şi planul de guvernare. Urmează votul secret cu bile şi dacă noul Guvern este aprobat de Parlament, va merge la învestire la Palatul Cotroceni.

În cazul în care nu trece de Parlament, preşedintele este nevoit să desemneze un nou prim-ministru. Dacă nici acesta şi nici echipa sa nu primesc aprobarea Legislativului, şeful statului ar putea dizolva Parlamentul. Din acel moment, poate fi demarată procedura alegerilor anticipate. 



×
Subiecte în articol: guvernul ungureanu
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close