Antena 3 CNN Politică Programul de decontare a fertilizării in vitro va fi extins la nivel naţional, anunță Gabriela Firea

Programul de decontare a fertilizării in vitro va fi extins la nivel naţional, anunță Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat, miercuri, printr-o postare pe Facebook, că proiectul pe care l-a lansat la nivelul Capitalei, când era primar, privind decontarea FIV, va fi extins la nivel naţional, și că a existat deja o discuție în acest sens cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Programul de decontare a fertilizării in vitro va fi extins la nivel naţional, anunță Gabriela Firea
Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea
de Mia Lungu    |    09 Feb 2022   •   10:32

În Programul comun al Ministerului Familiei se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Cuplurile care aplică pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite.

Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte şi după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.

Potrivit Gabrielei Firea, ”pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer”. În plus, ”se legalizeazā şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă” şi ”se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti”.

”M-am întâlnit iar cu dl prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru a urgenta împreunā proiectele comune în domeniul sănătăţii şi pentru creşterea natalităţii, pe care Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse le realizeazā împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Sprijinirea persoanelor care îşi doresc să aibă un copil, dar nu pot din motive medicale este un pas important. Mă bucur să văd că un proiect de succes pe care l-am avut în mandatul de primar general a stârnit interesul celor care nu l-au susţinut deloc la început. Proiectul aplicat în Bucureşti îl extindem acum la nivel naţional”, a anunţat Firea.

”Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara”

Proiectul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în colaborare cu Ministerul Sănătății acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii să nu mai fie nevoiți să plătească bani grei în alte țări europene.

”Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara”, a precizat pe Facebook Gabriela Firea.

Ministrul Familiei spune că programele asemănătoare pe care l-a inițiat la Primăria Capitalei a dus la nașterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

„În final, mărturisesc încă o dată cât de mult regret că la București nu s-au putut găsi resurse pentru continuarea proiectului “O șansă pentru cuplurile infertile”.

Răzbunări politicianiste meschine au îngropat fără remușcări un proiect bun, care și-a dovedit eficacitatea și care putea transforma speranțele în realitate pentru mulți părinți și de acum înainte.

În campania electorală, Nicușor Dan a spus că nu va continua acest „proiect populist al lui Firea”. După valul de reacții critice din partea societății civile, a reformulat și a spus, cu jumătate de gură, că va menține proiectul.

De fapt, a „menținut” proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar și așa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanțarea totală.

Așadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanțării”, arată Firea.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close