Antena 3 CNN Politică Protocoalele locale PDL-UDMR se poticnesc de împărţirea deconcentratelor şi relaţia cu PNL

Protocoalele locale PDL-UDMR se poticnesc de împărţirea deconcentratelor şi relaţia cu PNL

Protocoalele locale PDL-UDMR se poticnesc de împărţirea deconcentratelor şi relaţia cu PNL
Sursa foto: Marko Bela, Emil Boc
15 Ian 2010   •   16:38

PDL şi UDMR întâmpină dificultăţi în încheierea protocoalelor de colaborare din teritoriu. Destinate împărţirii posturilor de conducere la nivelul direcţiilor deconcentrate ca un prim pas spre perfectarea unor noi majorităţi la nivelul Consiliilor Judeţene, negocierile se lovesc de intenţiile democrat-liberalilor de a păstra în funcţii cât mai mulţi din proprii reprezentanţi, în ciuda principiilor convenite de negociatorii celor două partide. La Covasna, democrat-liberalii locali sunt nemulţumiţi că negociatorul impus de la centru, braşoveanul Gheorghe Scripcaru a cedat Uniunii 65% din posturile deconcentrate şi nu doar jumătate, cum se convenise la Bucureşti. În Maramureş şi Alba, democrat-liberalii locali nu dau curs principiului reprezentării etnice şi ameninţă că nu vor ceda mai nimic colegilor de guvernare, pe motiv că UDMR a primit şi aşa prea multe funcţii guvernamentale la Bucureşti. Nici la Harghita cele două părţi nu au făcut vreun progres, iar la Bihor şi Satu Mare, UDMR nu pare dispusă să renunţe la alianţele locale cu PNL. În aceste condiţii, termenul de 20 ianuarie fixat pentru încheierea protocoalelor de colaborare locală nu prea mai are şanse în a fi respectat de filialele ambelor formaţiuni politice.
Conform principiilor de împărţire, convenite de liderii PDL şi UDMR funcţiile în deconcentrate ar fi urmat să fi alocate reprezentanţilor celor două formaţiuni în funcţie de reprezentarea etnică din respectivele judeţe. Excepţie ar fi trebuit să facă judeţele Harghita şi Covasna unde se convenise un algoritm de împărţire de 50 la 50% şi Mureşul, unde PDL ar fi urmat să ocupe 60% din funcţiile din direscţiile deconcentrate. Totodată, în cazul în care membru al unui partid primea şefia unui serviciu, el urma să fie asistat de un director adjunct numit din partea celeilalte formaţiuni.
Butoi de pulbere în Covasna: UDMR obţine 65% din deconcentrate
Principiile de la centru au fost însă rapid călcate în picioare de realitatea din teritoriu. După ce miercuri seară, reprezentanţii ai PD-L şi UDMR Covasna au covenit protocolul de colaborare pe plan local, prin care au împărţit şi instituţiile deconcentrate, liderul filialei democrat-liberale, Gheorghe Baciu a anunţat că refuză să semneze înţelegerea, acuzând pierderea câtorva posturi importante.
UDMR şi-a adjudecat 24 de instituţii, din totalul celor 35 luate în discuţie, iar PD-L - 11. Raportul este de 65% în favoarea UDMR, care a pornit negocierile de la 75%, atât cât reprezintă ponderea populaţiei maghiare la nivel de judeţ.
Baciu a acuzat faptul că nu a luat parte la discuţii şi consideră că rezultatul negocierilor este incorect. "Este inacceptabil ca un partid, care a câştigat alegerile, acum, când este la putere, să îşi trimită oamenii acasă. Eu nu acuz UDMR, dar consider rezonabil un procent de 50-50, poate mai dădeam un post-două în plus ", a afirmat Baciu, care a cerut o renegociere a posturilor.
În Harghita, cele două părţi au amânat o rundă de negocieri fixată pentru ziua de miercuri. Conform unor surse democrat-liberale, filiala judeţeană a partidului este nemulţumită de faptul că UDMR a impus numirea unui nou prefect, Ladany Laszlo Zsolt, şi de faptul că udemeriştii locali par donici să demareze tratativele pornind mai degrabă de la ponderea etnică a celor două comunităţi şi nu de la principiile stabilite la nivelul coaliţiei. Democrat-liberalii harghiteni doresc ca şefii de servicii deconcentrate susţinuţi de PD-L, care şi-au demonstrat valoarea, să nu fie înlocuiţi. UDMR îşi doreşte, însă, unele dintre posturile ocupate acum de specialişti susţinuţi de PD-L, cum ar fi Direcţia Silvică sau Oficiul de Cadastru.

UDMR Timiş a obţinut, în urma negocierilor cu PDL, un singur post de director al unei instituţii deconcentrate, cel de la ANL, şi şase de directori adjuncţi, direct proporţional cu procentul de etnici maghiari din fiecare judeţ.Democrat-liberalii sunt şi aici nemulţumiţi. Colaborarea cu UDMR nu le aduce aproape nici un câştig la nivel local, ci numai pierderi de posturi în deconcentrate, susţin sursele citate. Uniunea nu dispune de nici nu reprezentant în Consiliul Judeţean, iar în Consiliul Local al Municipiului Timişoara nu au decât doi aleşi.
Încăpăţănare PDL la Maramureş şi Alba
Uniunea este dispusă însă să cedeze din posturile descentralizate existente la nivelul judeţelor cu populaţie predominant maghiară pentru a primi, prin compensare, unele în judeţe unde trăiesc mai puţini maghiari.
"Pe termen lung, ţelul nostru este respectarea principiului proporţionalităţii etnice şi vrem ca acest lucru să fie garantat prin lege. Până atunci, însă, vom negocia ca să primim în compensare posturi în alte judeţe, unde procentul maghiarilor este mai mic, cum ar fi judeţul Braşov", a susţinut liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor.
Dacă democrat-liberalul Scripcaru pare de acord cu viziunea udemeriştilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre colegii săi de la Maramureş şi Alba.
Câteva filiale democrat-liberale nici nu vor să audă de acordarea unor servicii deconcentrate noilor aliaţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi lider al filialei PDL, Mircea Man a avertizat că UDMR nu poate emite pretenţii în privinţa numirii unor persoane în instituţiile deconcentrate, până nu-şi clarifică relaţiile politice cu PNL Maramureş. UDMR a refuzat să discute despre relaţia cu PNL Maramureş, dar propus lui Man să repună în funcţie persoanele de etnie maghiară care au fost schimbate recent din conducerea unor instituţii deconcentrate.

?Abia după ce vedem în ce poziţie se situează UDMR Maramureş faţă de liberali putem lua o decizie pe marginea unei posibile colaborări politice. UDMR trebuie să hotărască cu cine lucrează, adică cu democrat-liberalii sau cu liberalii la nivel local. Nu vorbim de împărţirea vreunui post în deconcentrate?, a replicat Mircea Man.

În Alba, Uniunea ar putea şanse în a obţine doar 5% din funcţiile de conducere de la nivelul direcţiilor deconcentrate, în raport cu procentul populaţiei de etnie maghiară din judeţ. Vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş, parlamentar democrat-liberal de Alba a declarat însă că reprezentanţii UDMR nu vor primi ?mai nimic? în Alba, fiindcă au primit la Bucureşti ?destule'? şi pentru că ?au votat masiv? cu Mircea Geoană.

Linişte la Arad şi Cluj

Aradul şi Clujul par excepţiile de la regulă. Este şi normal de vreme ce în ambele judeţe, PDL şi UDMR conlucrează de ani buni la nivelul GJ-urilor. UDMR Cluj se aşteaptă să primească posturi de conducere în peste 15 servicii deconcentrate din judeţ, din totalul de 84, conform ponderii populaţiei maghiare, susţine liderul filialei judeţene a Uniunii, Laszlo Attila.

Organizaţiile arădene ale PD-L şi UDMR au un protocol de colaborare care funcţionează de peste 15 ani, deci această colaborare decisă la nivel naţional nu va constitui o problemă, susţine Andras Kiraly, preşedintele UDMR Arad. În structura etnică a judeţului Arad, maghiarii reprezintă 12 % din populaţie, acesta fiind procentajul pe care UDMR îl va solicita la nivelul conducerilor instituţiilor deconcentrate.

Alianţa cu PNL, măr al discordiei în Mureş, Satu Mare şi Bihor

În Mureş, Satu Mare şi Bihor, Uniunea lui Marko Bela se confruntă cu o sitaţie delicată. Legături foarte bune de colaborare o leagă de liberali, relaţii pe care democrat-liberalii le doresc rupte şi de care condiţionaează derularea negocierilor pentru posturile din deconcentrate. Conform unor surse udemeriste, la Bihor filiala Uniuni se opune distrugerii alianţei cu PNL, pentru construirea uneia cu un vechi adversar.
La Mureş, există însă semnale că Uniunea va da curs doleanţelor PDL şi va întrerupe relaţiile de colabor cu PNL la nivelul Consiliului Judeţean pe care l-au dominat în tandem până acum. În Consiliul Judeţean Mureş, UDMR deţine, în urma alegerilor din 2008, cele mai multe mandate, 14, în timp ce PNL a obţinut opt, PDL şapte şi PSD şase. Democrat -liberalii intenţionează ca, prin aportul UDMR, să-l schgimbe pe actualul preşedinte liberal al aceste instituţii şi pe cei doi vicepreşedinţi PSD.
La Satu Mare, alianţa PDL-UDMR este departe de a fi perfectată. Liderul organizaţiei UDMR, Csehi Arpad, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a susţinut că nu vede necesară schimbarea majorităţii în CJ, unde Uniunea are protocoale de colaborare cu PSD şi PNL. UDMR are în Consiliul Judeţean 14 mandate, PSD - opt, PNL - şase, iar PDL are cinci consilieri judeţeni.
"Nu s-a cerut schimbarea majorităţii în Consiliul Judeţean şi nici nu am avut mandat de la colegii mei să discut acest lucru. Nici nu cred că este nevoie de o schimbare, deoarece acum există un echilibru la nivelul judeţului. Toate formaţiunile parlamentare au câte o funcţie importantă în judeţ şi mie unul mi se pare că aşa este normal. Aceasta este o stare de normalitate şi nu văd vreun motiv să fie schimbată", a precizat Csehi.
Singurul judeţ unde udemeriştii şi-au asumat public ruperea alianţei cu PNL a fost Bistriţa-Năsăud, chiar dacă Uniunea nu are consilieri judeţeni. Decizia afectează însă şi colaborările dintre cele două formaţiuni la nivelul primăriilor din judeţ. UDMR Bistriţa-Năsăud nu a obţinut, în urma alegerilor locale din 2008, niciun post de consilier judeţean şi nicio funcţie de primar, iar la nivelul municipiului Bistriţa a câştigat un singur mandat de consilier, faţă de două deţinute în perioada 2004-2008.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR protocol colaborare PNL
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close