Antena 3 CNN Politică PSD îi pune condiții lui Iohannis pentru aprobarea în Parlament a stării de urgență

PSD îi pune condiții lui Iohannis pentru aprobarea în Parlament a stării de urgență

PSD pune mai multe condiții pentru a aproba în Parlament starea de urgență în România. Se ia în considerare ca legea de încuviințare să includă și solicitări adresate Curții de Conturi și Avocatului Poporului.

PSD îi pune condiții lui Iohannis pentru aprobarea în Parlament a stării de urgență
Sursa foto: Antena 3
16 Mar 2020   •   14:21

Președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că PSD nu a dat „un cec în alb” Guvernului, ci l-a votat pentru ca România să aibă un guvern stabil î situația de criză existentă.

„PSD a acceptat deși nu ne-a fost foarte simplu să susținem prin vot, în Parlament, alături de celelalte forțe politice, învestirea Guvernului. Subliniez în termeni foarte fermi că nu este un cec în alb acordat acestui Guvern, iar ca partid politic, PSD, inclusiv la nivelul Parlamentului, va veghea ca măsurile ce vor fi adoptate să corespundă efectiv situației de criză, Constituției, legilor țării și tratatelor internaționale care fac referire, între altele, la modul în care se restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățeanului”, a spus Corlățean.

Acesta a avertizat că PSD va reacționa politic și parlamentar „la orice tentație de abuz care ar putea afecta exercițiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbrăca forma unor interese de grup economice”.

De aceea, PSD solicită Președinției și Guvernului ca măsurile excepționale înscrise în conținutul decretului prezidențial privind starea de urgență să corespundă „integral și strict” exigențelor constituționale și legale și să fie proporționale cu situația care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu și să aibă caracter temporar.

„Decretul prezidențial trebuie să precizeze expres și limitativ care sunt drepturile care se restrâng, limitele și scopul restrângerii.
(...) În baza legii, președintele este obligat să prezinte în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, o infirmare detaliată asupra evenimentelor care au determinat instituirea unor măsuri excepționale, acțiunile întreprinse și măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situații. Vom aștepta, potrivit legii, această informare, la Parlament, din partea Președinției”, a afirmat Corlățean.

Acesta a precizat că se ia în considerare ca legea de încuviințare să includă și solicitări adresate Curții de Conturi și Avocatului Poporului.

„Luăm în considerare ca legea de încuviințare să includă și o solicitare adresată Curții de Conturi de a examina măsurile adoptate, măsurile excepționale, de a efectua un audit, dar și solicitare adresată Avocatului Poporului, de a se apleca cu atenție asupra acelor măsuri excepționale care vor avea ca efect limitarea exercițiului liber al unor drepturi și libertăți fundamentale”, a precizat președintele interimar al Senatului.

Acesta spune că PSD va fi atent și la eventualele tentații de a impune cenzură presei românești”.

„Vom fi extrem de atenți și la eventuale tentații de a impune cenzura presei românești, care, eventual, ar putea să semnaleze public, adoptarea ca și gestionarea unor măsuri de către Guvern. Astfel de tentații să nu se regăsească. Nu vor fi acceptate în conținutul decretului prezidențial. Ar putea, de asemenea, (să ascundă – n.r.) alte măsuri cu caracter economic, care să ascundă posibile tunuri economice sau măsuri care să îmbrace haine stării de urgență, dar, care, de fapt, să țină de gestionarea normală de către Guvern, a gestionării stării socio-economice”, a mai spus social-democratul.

 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: coronavirus starea de urgență
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close