Antena 3 CNN Politică PSD şi PNL au decis comasarea alegerilor şi alianţă electorală. S-au decis zilele pentru ambele tururi la prezidențiale | Surse

PSD şi PNL au decis comasarea alegerilor şi alianţă electorală. S-au decis zilele pentru ambele tururi la prezidențiale | Surse

Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) au decis comasarea alegerilor și alianță electorală în cazul listelor de candidați. Totodată, au fost alese zilele în care vor avea loc cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale.

PSD şi PNL au decis comasarea alegerilor şi alianţă electorală. S-au decis zilele pentru ambele tururi la prezidențiale | Surse
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
de Mia Lungu    |    21 Feb 2024   •   16:50

Potrivit surselor Antena 3 CNN, PNL și PSD au decis comasarea alegerilor. Aceleași surse spun că liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a comunicat partidului zilele de 8 și 22 septembrie pentru cele două tururi de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale.

Inițial, se vehicula data de 15 septembrie pentru turul 1 al alegerilor prezidețiale, respectiv 29 septembrie pentru turul 2 de scrutin. Pe 8 decembrie ar urma să fie organizate alegerile parlamentare, iar pe 9 iunie alegeri comasate - alegeri locale și alegeri europarlamentare.

Liberalii au votat comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare.

"Au fost 58 de voturi pentru, cinci împotrivă și două abțineri pentru comasare și liste comune la europarlamentare", spun surse liberale.

Surse social-democrate au afirmat că liderii PSD au votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și listele comune.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă urmează să susțină o conferință la ora 19.00 pentru a anunța decizia finală.

Ciucă, în ședința PNL: Comasarea va anula riscul creșterii curentelor extremiste

Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot, va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică și coerența actului de guvernare, a spus Nicolae Ciucă în ședința conducerii PNL, potrivit unor surse liberale.

"Comasarea va putea să asigure o prezența cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringolada în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova.

Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de cee a ce a însemnat activitatea PNL din momentul în care și-a asumat guvernarea până astăzi și nevoia de a asigura activitatea politică și continuarea actului de guvernare. PNL a avut că obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare.

În acest sens, s-au depus toate eforturile pt absorbția fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%", le-a spus Nicolae Ciucă liderilor PNL.

El a amintit și de investiții și a spus că „PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor și absorbției investițiilor străine în sume record, s-a preocupat să asigure bani pentru investiții și ne-am preocupat de ceea ce înseamnă modernizarea României în mediul rural”. 

"Am avut liniile roșii de care partidul nu s-a desprins- cota unică, pilonul 2 de pensii, sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri și a capitalului autohton. Am făcut tot ce a fost posibil pt a sprijini toate proiectele care vizează industrializarea țării. Și sprijinul pe care PNL l-a asigurat pt fermierii din România. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de măsurile luate pt trecerea țării prin criză energetică.

Suntem un pilon de stabilitate, una din puținele țări care a asigurat o coerentă în ceea ce privește politică internă și politică externă, fiind o țară care a permis derularea de măsuri în ceea ce privește asigurarea securității în regiunea Marii Negre. Sunt convins că ați avut întâlniri cu omologi din țări europene și non europene, iar România a fost apreciată pt formulă de stabilitate.

La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reușit că în final să venim cu o formulă agreată de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre. Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie să primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotare", a încheiat Ciucă.

Nicolae Ciucă: La europarlamentare am decis să avem liste comune

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, spune, miercuri, că PSD și PNL vor avea o listă comună la alegerile europarlamentare.

"La europarlamentare am decis să avem liste comune", spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. 

"Nu e vorba de a câștiga un partid sau altul un primar sau președinte de consiliu județean, ci ce câștigă România prin stabilitate", spune Nicolae Ciucă, întrebat ce pierd PSD și PNL pentru că vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare.

Întrebat dacă liderii coaliției au decis că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, Ciucă a spus: „Una e să discutăm, alta e să luăm decizii”.

Totodată, el a fost întrebat ce s-a întâmplat între decizia de la Sinaia, Prin noi înșine, și astăzi când s-a decis ca PNL să aibă listă comună cu PSD la europarlamentare. 

"Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii". 

Liderii coaliţiei au decis comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, iar lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând a fi deschisă de un independent. De asemenea, se ia în calcul şi ca alegerile prezidenţiale să fie devansate în luna septembrie.

Mai mult de 60% dintre români doresc comasare, spune vicepreședintele PSD Mihai Tudose, după ședința de miercuri dimineață a coaliției de guvernare.

Conducerile PSD și PNL s-au întrunit de la ora 16.00 pentru a valida strategia. Ciolacu și Ciucă vor susține o conferință de presă la ora 19.00.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close