Antena 3 Politică Raluca Turcan: Vom pune bazele acreditării ocupaţiei de analist comportamental, pentru copiii cu probleme de sănătate mintală

Raluca Turcan: Vom pune bazele acreditării ocupaţiei de analist comportamental, pentru copiii cu probleme de sănătate mintală

de Mia Lungu    |    07 Iun 2021   •   20:08
Raluca Turcan: Vom pune bazele acreditării ocupaţiei de analist comportamental, pentru copiii cu probleme de sănătate mintală Facebook

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) vor pune în curând bazele acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii în sprijinul familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală, a transmis, luni, ministrul Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a făcut declaraţiile după ce a participat la dezbaterea "Sănătatea mintală a copiilor din România".

"Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi ANDPDCA vor pune în scurt timp bazele standardizării şi acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice ABA (Applied Behavioral Analysis, n.r.) la standarde profesioniste, atât de utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală", a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii e de părere că părinţii copiilor cu tulburări mintale nu-i pot ajuta pe aceştia să-şi atingă potenţialul maxim de dezvoltare în absenţa intervenţiei specialiştilor.

"Progresele în acest domeniu pot să apară doar dacă instituţiile statului care au responsabilităţi în această zonă şi societatea civilă lucrează împreună.

Nici un părinte nu este pregătit pentru creşterea unui copil cu tulburări de sănătate mintală, iar atunci când apar astfel de situaţii, familia trebuie susţinută în mod adecvat pentru a-şi putea ajuta copilul să atingă maximum din potenţialul lui de dezvoltare, iar acest lucru nu poate fi făcut decât cu ajutorul specialiştilor.

Ajutorul acordat acestor familii a venit de prea puţine ori de la stat, având în vedere cum au fost gestionate până acum problemele din asistenţă socială. Însă această situaţie nu poate să mai continue şi am toată determinarea pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate, dar şi pentru întărirea parteneriatului dintre stat şi societatea civilă, pentru ca orice persoană cu deficienţe multiple să fie ajutată în acord cu nevoile pe care le are", a apreciat Raluca Turcan.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close