Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan: "68% dintre copii au un părinte plecat la muncă în străinătate"

Raluca Turcan: "68% dintre copii au un părinte plecat la muncă în străinătate"

Unu din trei copii are un părinte plecat la muncă în străinătate. Astfel, 68% dintre copii au un singur părinte în țară, în timp ce 18% au ambii părinți plecați la muncă, iar 14% au chiar și unicul părinte plecat peste hotare.

o_1f5vd1fqeam61mml1p8n1hci7qpb.jpg
Sursa foto: Facebook / Raluca Turcan
de Maria Zărnescu    |    18 Mai 2021   •   12:36

Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale. Raluca Turcan spune că aceste situații se întâlnesc, în general, în județele sărace din România. Mai mult decât atât, ea precizează că pentru acești copii nu este suficient ajutorul din partea statului, ei având nevoie de îndrumare spre o cale în viață.

"Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Dacă ne uităm la distribuția pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri.

18% dintre copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% a un singur părinte plecat a muncă în străinătate. Aşadar, unu din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora.

O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru", a declarat Raluca Turcan, în timpul unei conferințe.

Raluca Turcan spune că nu toți copii ce au părinți la muncă în străinătate beneficiază de ajutor social, având în vedere că preferă să primească bani de la cei plecați. Ministrul susține că acești copii nu au nevoie de sprijin doar material, ci și îndrumare în vederea anumitor alegeri în viață.

"Aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă. (...) Binele pentru aceşti copii se construieşte atunci când contribuim cu toţii la el.

Cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate s-i atingă pe toţi cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa (...) şi de aceea parteneriatele cu cei care reprezintă exemple de bună practică sunt cele care pot să ne ducă acolo unde exisă cea mai mare vulnerabilitate", a explicat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close