x close

Răspunsul PSD pentru Iohannis, după criticile la ultima ordonanţă de urgenţă adoptată

03 Iun 2019   •   22:00
Răspunsul PSD pentru Iohannis, după criticile la ultima ordonanţă de urgenţă adoptată

PSD consideră că obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis faţă de ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, direct, au la bază "o abordare populistă", contrară principiilor democratice. 

"Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar «exista un popor al judeţului» este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un «popor al localităţii», ceea ce este în mod evident absurd", spun reprezentanţii PSD, menţionând că reglementarea nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide, inclusiv PNL.   

"Practic, ordonanţa de urgenţă criticată de preşedinte ia puterea de la partide şi o redă cetăţenilor. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de către cetăţeni şi nu vor mai fi decişi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziţia actuală a preşedintelui faţă de această măsură intră în contradicţie cu referendumul recent în care acesta susţinea că cetăţenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de PSD.  


Conform sursei citate, motivele invocate de preşedinte în critica asupra ordonanţei sunt "la fel de inconsistente şi lipsite de fundament".   

"Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar «exista un popor al judeţului» este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un «popor al localităţii», ceea ce este în mod evident absurd. În ce priveşte obiecţia că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgenţă tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneţia ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puţin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele şi potenţialii candidaţi vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor", mai arată reprezentanţii PSD.   

Ei susţin că, de asemenea, critica lui Klaus Iohannis că preşedintele de consiliu judeţean nu ar fi menţionat în Constituţie este "irelevantă", pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziţie de autoritate în administraţia locală. Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituţie, „Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii”, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului, afirmă reprezentaţii PSD

"Subliniem totodată că această reglementare nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava", mai scrie în comunicat. 
 

Sursă: Agerpres
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati