Antena 3 CNN Politică Răsturnare de orientare: PSD este majoritar la oraş, liberalii câştigă la sate

Răsturnare de orientare: PSD este majoritar la oraş, liberalii câştigă la sate

Răsturnare de orientare: PSD este majoritar la oraş, liberalii câştigă la sate
09 Ian 2009   •   07:57

După ce toate alegerile de până acum au confirmat conceptul conform căruia PSD este un partid al satelor, în vreme ce PNL este o formaţiune de orientare urbană, ultimele alegeri au dus la o răstunare a acestei situaţii.
Conform unei analize a consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, PNL a rupt din mediul rural voturi de la PSD, scrie Gândul.
Calculul voturilor arată că PSD a reuşit să obţină, la alegerile din 30 noiembrie, voturi mai multe la oraşe, fostul său bazin electoral orientându-se spre PNL. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, PSD a avut 1.167.216 voturi în mediul urban, faţă de 1.108.658 în mediul rural. La PNL, lucrurile stau exact pe dos: 601.391 voturi din oraşe, comparativ cu 672.672 voturi de la sate. Liberal-democraţii au stat alături de PSD la orientarea orăşenilor, obţinând în mediul urban mai multe voturi:1.285.710 voturi comparativ cu 932.191 voturi.
Analiza consiliereului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu arată că PNL a rupt din mediul rural voturi de la PSD, iar pentru aceasta oferă trei explicaţii: măsurile Cabinetului Tăriceanu au fost mai apropiate de categoriile de stânga; obţinerea mai facilă a voturilor la sate folosind pârghiile administrative, PNL fiind avantajat de faptul că s-a aflat la guvernare, şi performanţe bune prin dominaţia structurilor locale în judeţe cu pondere mare a populaţiei rurale.
În ceea ce priveşte PSD, partidul a controlat, ?în general?, muncipiile reşedinţă de judeţ, cu contribuţii majore ale Bucureştilor, Constanţei şi Iaşilor. Numai la Bucureşti, PSD a obţinut cu 50.000 de voturi mai mult la parlamentare decât la locale.
Consillierul crede că aceast rezultat este dovada că ?în timp, pe fondul creşterii standardului de viaţă şi procesului de modernizare a stângii, social-democraţii îşi vor crea fiefuri în mediul urban. Faptul că, în unele oraşe mari din vest, precum şi în Bucureşti, standardul de viaţă este mai ridicat, iar aici PSD a obţinut mai multe voturi decât în mediul rural, indică un proces de occidentalizare a profilelor electorale?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare PSD
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close