Antena 3 Politică Referendumul pentru unicameral al preşedintelui Băsescu se va decide marţi

Referendumul pentru unicameral al preşedintelui Băsescu se va decide marţi

de M.Z.    |    17 Iun 2013   •   14:04

Propunerea de referendum a preşedintelui Traian Băsescu privind un Parlament unicameral se va discuta marţi, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, începând cu ora 11.00.


Până marţi, se vor pronunţa şi Comisiile juridice ale Parlamentului pe acest subiect, a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Pe 11 iunie, şeful statului a spus că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
 
În aceeaşi zi, şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care informează asupra iniţierii referendumului, privind trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300.
 
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.
 
Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

 

 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close