Antena 3 CNN Politică Ședința coaliției de guvernare. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Ședința coaliției de guvernare. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Ședința coaliției de guvernare. Ce se întâmplă cu pensiile speciale
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Iul 2017   •   15:00

Liderii PSD-ALDE s-au întâlnit luni, de la ora 12.00, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, pentru a analiza activitatea Guvernului Tudose din ultima săptămână, precum şi pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare.

Antena 3 vă prezintă LIVE TEXT cele mai importante declarații:

Călin Popescu-Tăriceanu: 

”A fost un bun prilej să fim puși la curent cu câteva lucruri importante. Principala chestiune, a apărut necesitatea convocării unei sesiuni parlamentare extraordinare. Măsura referitoare la trecerea ELCEN sub autoritatea Primăriei Generale necesită adoptarea unei OUG. Dacă această măsură va fi luată prin OUG, atunci Parlamentul se convoacă într-un termen de cinci zile. Acest lucru va depinde de ceea ce decide Guvernul”.

”Legea pensiilor speciale, așa cum funcționează, introduce o anomalie în sistem. Pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net. Nu există nicăieri un astfel de sistem care să fie sustenabil. Trebuie făcută o corecție (...) rezolvarea problemei este urgentă. Nu se micșorează nicio pensie care este în plată”.

Liviu Dragnea:

”Pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu poată depăși salariul și să fie indexare doar cu indicele de inflație. Dacă cineva iese la pensie, din aceste categorii, cu o pensie care ajunge până la 131% din salariu, problema este că dacă azi e valoarea X, peste doi ani se poate ajunge la o creștere de 150%. Evaluează, au plecat la Guvern, ca să pună în articole aceste principii discutate. Riscul foarte mare e că dacă nu se intervine, impactul bugetar poate să ajungă de la 6 la 10-11 miliarde în doi ani de zile. Este foarte greu de calculat”.

”Nu sunt probleme legate de depășirea deficitului de 3%”.

 

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea coalitie sedinta
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close