Antena 3 CNN Politică Șeful AEP: Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul

Șeful AEP: Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul

Șeful AEP: Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul
Sursa foto: foto: Presidency.ro
26 Apr 2019   •   21:53

Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, neexistând nicio interdicţie în acest sens în niciun act normativ, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică.

"Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat (din legislaţie-n.r.) cu privire la autorităţile publice - interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice", a explicat preşedintele AEP.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoştinţă publică a datei şi întrebărilor referendumului. "Suntem în campanie electorală pentru referendum", a spus Mituleţu-Buică.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum naţional.

Cetăţenii sunt chemaţi pe 26 mai să se pronunţe prin 'da' sau 'nu' cu privire la următoarele întrebări: 1. 'Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?', 2. 'Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?'.

Potrivit legii 3/2000, campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close