Senatorii nu vor "ţigani". Proiectul de lege privind înlocuirea termenului "rom" a fost respins

09 Feb 2011   •   14:38
Senatorii nu vor "ţigani". Proiectul de lege privind înlocuirea termenului "rom" a fost respins

Senatorii au respins, miercuri, cu 51 de voturi "pentru" şi 27 de voturi "împotrivă", proiectul de lege iniţiat de către deputatul PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea în actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "ţigan". Cinci senatori s-au abţinut de la vot.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale s-au pronunţat împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană. Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat că proiectul de lege nu rezolvă principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.

Legea iniţiată de deputatul PDL prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "ţigan", în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = ?ţara briţilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = ?ţara maurilor?, deci România = rom + ania = ?ţara romilor?. E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.

Propunerea legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

x close